Azonosíthatatlan vagyonőrök, bizonytalan jogorvoslat. Szabó Máté ombudsman vizsgálati jelentésében a szakmai ellenőrzést hiányolja, de a megalázó bánásmód tilalmával, valamint az emberi méltósághoz való joggal kapcsolatos visszásságokra is rámutat.

A különböző áruházakban tevékenykedő vagyonőrök eljárását sérelmező panaszok konkrét ügyeinek kivizsgálására az állampolgári jogok országgyűlési biztosának nincs hatásköre, de mivel több alapvető joggal összefüggő visszásság veszélye is felmerült, Szabó Máté hivatalból indított vizsgálatot.

A vagyonőr jogellenes intézkedésével szembeni jogorvoslat lehetőségével és az azzal kapcsolatos visszásságokkal a biztos korábbi jelentésében is foglalkozott. A polgárok bírósághoz fordulhatnak, feljelentést tehetnek, vagy polgári peres eljárást indíthatnak, ha megítélésük szerint a vagyonőr jogellenes módon intézkedett velük szemben.

A vagyonőrök tevékenységét szabályozó törvény alapján a szakmai kamarához fordulhat az, aki a személyiségi jogait érzi sértve, vagy etikai vétséget tapasztal. Az etikai eljárás következménye pénzbírság, vagy akár a kamarából való kizárás is lehet, aminek következménye a vagyonőri tevékenység folytatásának tilalma. A

jogellenes személy- és vagyonőri intézkedésekkel szemben alkalmazható jogorvoslatok azonban – különösen a rendőri intézkedés elleni panasszal összemérve – nem tekinthetőek tényleges, valódi garanciáknak. A rendőrök esetében személyes azonosíthatóságuk adja meg a későbbi esetleges felelősségre vonás lehetőségét. A vagyonőrök azonosíthatósága nem megoldott, ami nehezíti a jogorvoslati eljárást. További probléma a szakmai ellenőrzés hiánya. A törvény értelmében a rendőrség látja el a személy- és vagyonőrök hatósági ellenőrzését. A rendőrség azonban csak tevékenység folytatásához szükséges formai feltételek meglétét vizsgálhatja azt azonban nem, hogy a vagyonőr tevékenysége során sértette-e személyiségi jogokat. Ez a szakmai kamara feladatai közé sem tartozik, a kamara az etikai eljárás lefolytatásán túl elkészíti a személy- és vagyonvédelmi tevékenység szakmai irányelvet, valamint szakmai ajánlásokat készít a szolgáltatások szakmai feltételeinek teljesítésére.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa ezért szükségesnek tartja, hogy megszervezzék a személy- és vagyonőrök szakmai tevékenységének ellenőrzését, a jogellenes intézkedésekkel okozott sérelmek vizsgálatára pedig független szerv kapjon felhatalmazást. A biztos az Emberi Jogok Európai Bíróságára hivatkozva rámutatott arra, hogy a megalázó bánásmód tilalma nem csak az állam hatóságainak tevékenységére vonatkozik. Az állam kötelessége az is, hogy a magánszemélyek között megakadályozza illetve felelősségre vonhatóvá tegye a magánszemélyek ilyen cselekedeteit. Az ombudsman az ügyben a belügyminiszterhez fordult.