Az Európa Tanács főtitkára válaszolt a civilek levelére, amelyben aggodalmukat fejezték ki az Alkotmánybíróság jogkörének szűkítésével kapcsolatban

2010.12.20. Jogi Fórum/ Magyar Helsinki Bizottság

A főtitkár válaszlevelében egyértelműen utalt arra, hogy az új Alkotmány megalkotása során indokolt lenne újragondolni az Alkotmánybíróság jogkörének szűkítését.

Öt civil szervezet, a Transparency International Magyarország, a Társaság a Szabadságjogokért, a K-Monitor, az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet, valamint a Magyar Helsinki Bizottság 2010 novemberében azért fordult az Európa Tanács Velencei Bizottságához, mert fontosnak tartották, hogy felhívják a figyelmet az Alkotmánybíróság jogkörének szűkítésével kapcsolatos súlyos aggályaikra.

A civil szervezetek hangsúlyozták, hogy Magyarországon az Alkotmánybíróság volt húsz éven keresztül a jogállamiság legfőbb garanciája és az a közintézmény, amely folyamatosan élvezte az állampolgárok legnagyobb fokú bizalmát.

Thorbjørn Jagland tájékoztatást kért a Kormánytól az alkotmányozási folyamattal kapcsolatban. A főtitkár Martonyi János külügyminiszterhez írt levelében felajánlotta a magyar kormánynak a Velencei Bizottság szakértelmét az új alkotmány megalkotásához. Az Európa Tanács főtitkára szerint az új alkotmány lehetőséget teremt az Alkotmánybíróság hatáskörét csökkentő legutóbbi módosítás átgondolására is.

A Jog a Demokráciáért Európai Bizottság - ismertebb nevén a megalakulásának helyszínéről elnevezett Velencei Bizottság - az Európa Tanács alkotmányozási kérdésekben tevékenykedő tanácsadó szervezete. 1990-ben történt megalapítása óta a Bizottság vezető szerepet játszik a hagyományos európai alkotmányozási normáknak megfelelő alkotmányok elfogadásában.

A főtitkár levelének magyar fordítása itt olvasható.

  • kapcsolódó anyagok
ALKOTMÁNYJOG
ALKOTMÁNYBÍRÓSÁG
ALKOTMÁNYMÓDOSÍTÁS
JOGALKOTÁS
TASZ
EKINT
HELSINKI BIZOTTSÁG
EURÓPA TANÁCS
TRANSPARENCY INTERNATIONAL