Bemutatták a magyar EU-elnökség honlapját

2010.12.22. MTI

A gyors, pontos, hiteles és széles körű tájékoztatás a célja a 2011 első félévében esedékes magyar uniós elnökség hivatalos honlapjának - mondta Győri Enikő európai ügyekért felelős államtitkár kedden a Külügyminisztériumban, miután bemutatták az elnökség weblapját.

Győri Enikő közölte: a www.eu2011.hu címen elérhető honlap a legfontosabb kommunikációs eszköz lesz a következő félévben, készítői arra törekednek, hogy minden információt egy helyen találjanak meg az érdeklődők. A honlap felépítésénél fontos szempont volt, hogy az közérthető, költséghatékony, interaktív és szolgáltatásközpontú legyen. A honlap folyamatosan épül, bővül, és január 1-jétől "teljes felszereltséggel" működik majd.

Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár hangsúlyozta: a honlapon szakmai és kulturális tartalmak egyaránt megtalálhatók. Be kívánják mutatni az integráció jelentőségét és az unió által kínált lehetőségeket.

Az unió elnöki posztját 2010-2011-ben ellátó spanyol-belga-magyar trió komolyan veszi a szoros kapcsolattartást és a gyakorlati együttműködést, ez abból is látszik, hogy átveszik egymástól, ami jól bevált - erre példa a magyar elnökség honlapja is - mondta. Emlékeztetett, hogy a honlap alapszoftverét a belga elnökség díjmentesen adta át, így az oldal egyfajta "trió-szellemi terméknek" tekinthető.

Az államtitkár hangsúlyozta: a honlap felépítésénél fontos szempont volt, hogy közérthető, költséghatékony és interaktív legyen; utóbbival kapcsolatban megjegyezte: azt az üzenetet szeretnék közvetíteni, hogy az unióban aktív polgárokra van szükség, akik képesek a saját sorsukat és a közösségükét is jobbra fordítani. Az interaktivitást hivatottak erősíteni a Facebook és Twitter megosztási lehetőségek is - tette hozzá.

Nagyon fontosnak nevezte, hogy a honlap szolgáltatásközpontú legyen, ezért a látogatók feliratkozhatnak a hírlevélre, vagy kérhetik sms-ben is a rendszeres tájékoztatást, élő közvetítéseket követhetnek nyomon, és egy fotógalériát is kialakítottak az oldalon. Mint felhívta a figyelmet, a honlap a magyar mellett angolul és franciául is elérhető, hiszen ezek a legelterjedtebb munkanyelvek az unióban, de német nyelven is hozzáférhető, mivel "Magyarország egy közép-európai ország".

A "vészterhes időkben", a gazdasági válság kezelésekor nem téveszthetik szem elől az emberi tényezőt, a kultúrát, mint "fontos kommunikációs nyelvet". Az EU szempontjából nemcsak a gazdaságpolitika a meghatározó, hanem az is, hogy mit tesz az emberekért - fűzte hozzá.

Kovács Zoltán
kormányzati kommunikációért felelős államtitkár hangsúlyozta: a honlapon szakmai és kulturális tartalmak egyaránt megtalálhatóak. A magyar elnökség be akarja mutatni az EU jelentőségét és az általa kínált lehetőségeket - mondta, hozzátéve, "az EU lényege a civil magatartásban" rejlik. Nagy hangsúlyt helyeznek majd az önkéntességre is - ennek szenteli az unió a jövő évet -, valamint az identitás megőrzésének, erősítésének is fontos szerepet szánnak, hiszen ez különös jelentőségű kérdés Közép-Európában - közölte. Úgy vélte, Magyarországnak azt arcát kell mutatnia a következő félévben, amelyet általában láttatni akar.

Több mint 200 kulturális rendezvényt szerveznek az elnökség idejére - mondta Kovács Zoltán -, hozzátéve, ez azt jelenti, hogy a szakmai eseményekkel együtt naponta két-három unióhoz kapcsolódó rendezvény lesz az országban.

A programsorozat december 31-én nagyszabású nyitó ünnepséggel indul a fővárosi Millenárison, amelyet a Magyar Televízió élőben közvetít, ezzel az eseménnyel is közelebb szeretnék vinni az emberekhez az uniót - fűzte hozzá.

A sajtótájékoztatót követően Győri Enikő átvette a Herendi Porcelángyár vezérigazgatójától az úgynevezett elnökségi vázát: a csaknem egyméteres, 25 kilogramm súlyú alkotást az EU tagállamai és Horvátország nemzeti himnuszainak soraival díszítették. A váza az elnökség idején a gödöllői Grassalkovich-kastélyban lesz látható.

  • kapcsolódó anyagok
EURÓPAI UNIÓ JOGA
INTERNET
EURÓPAI UNIÓ
KORMÁNYZAT