Az Országos Rendőr-főkapitányság, az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága és a Magyar Helsinki Bizottság közös jelentésben számol be az Európa-szerte legpozitívabb gyakorlatként számon tartott projekt megvalósításáról.

A jelentés együtt mutatja be a három együttműködő partner közös határmegfigyelő tevékenységének tapasztalatait, és a jövőre vonatkozó ajánlásait.

Miről szól a határmegfigyelés?

A Helsinki Bizottság megbízott ügyvédei évente több tucat látogatás alkalmával ellenőrzik, hogy Magyarország teljesíti-e nemzetközi emberi jogi egyezményekből fakadó kötelezettségeit, azaz a nemzetközi védelemre szoruló külföldiek vajon valóban hozzáférnek-e az ország területéhez és a menedékjogi eljáráshoz a rendőrség határőrizeti feladatainak ellátása mellett. 

Hatékony együttműködés – problémás gyakorlat?

A Helsinki Bizottság 2008-2009-es tapasztalatai szerint továbbra sem minden esetben problémamentes a menedékkérelem benyújtása egyes határszakaszokon, valamint továbbra is fennálló aggasztó gyakorlat a menekülés közben felhasznált hamis útiokmányok miatt a menekültek elleni büntetőeljárások megindítása, amelyek lefolytatása alatt akár több hónapos előzetes letartóztatás fogadja a menekülteket.

A jelentés elérhető itt.