A magyar EU-elnökség alkalmából az Amnesty International (AI) átadta az unió külső és belső tevékenységével kapcsolatos emberi jogi ajánlásainak jegyzékét Répássy Róbertnek, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) igazságügyért felelős államtitkárának kedden a minisztérium épületében.

Az AI a romák jogainak védelmére és a diszkrimináció elleni küzdelemre hívta fel az elnökség figyelmét. Az AI és a kormány közös sajtótájékoztatóján Nicolas Beger, a szervezet európai irodájának igazgatója elmondta: olyan kérdéseket ajánlottak az elnökség figyelmébe, amelyek minden ember, egész Európa számára rendkívül fontosak.

A témák közül kiemelte a diszkrimináció elleni küzdelmet és a romák jogainak védelmét, valamint az igazság, az átláthatóság és a nyilvánosság jelentőségét. Nicolas Beger megemlítette, hogy tíz éve állítanak össze ajánlásokat az EU soros elnökségét betöltő tagállamoknak, mivel igen fontosnak tartják az együttműködést az elnökséggel.

Az EU fellépése az emberi jogsértésekkel szemben gyengült az utóbbi időben, a magyar elnökségnek fordítania kell ezen a tendencián – vélekedett. Hozzátette: a térségben Magyarország vezető szerepet vállalhat az emberi jogok védelmében.

Jeney Orsolya, az AI magyarországi igazgatója a romák diszkriminálása elleni küzdelem fontosságát emelte ki; úgy látta, Magyarországnak azonnal reagálnia kell az ilyen esetekre. Az AI sürgeti egy új uniós diszkriminációellenes irányelv elfogadtatását is – fűzte hozzá. Mint mondta, az erősebb Európának az emberi jogokra kell épülnie, vagyis olyan környezetet kell teremteni, amelyben mindenki szabadon kifejezheti magát, részt vehet a közéletben, gyakorolhatja emberi jogait.

Répássy Róbert
hangsúlyozta: a kormány nyitott az AI ajánlásaira, és részletesen elemzi őket. Az elnökség céljai találkoznak a szervezet elképzeléseivel, mivel a diszkrimináció elleni harcot és a romák kérdését ők is fontosnak tartják, de emellett a bűncselekmények áldozatainak védelmére is nagy hangsúlyt helyeznek – fogalmazott. Márciusban konferenciát szerveznek az áldozatok védelméről, és erre az AI-t is meghívják – tette hozzá.

Az államtitkár megjegyezte: a diszkrimináció tilalma csupán egy része a romaintegrációnak, hasonlóan lényeges eleme a felzárkóztatás. Az elnökség alatt több konferenciát és szakmai rendezvényt is tartanak a romaintegrációról – ígérte.

Kérdésre válaszolva Nicolas Berger elmondta: aggasztónak találják a magyar médiatörvényt, mivel a megfogalmazásai túlságosan tágan értelmezhetők. Répássy Róbert ezzel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy csak a jogszabály pontos ismeretében érdemes kritikát megfogalmazni, és hozzátette: a törvény hivatalos szakfordítása hamarosan elkészül.

Az ajánlások mellett az AI kiemelt tíz esetet a világ minden tájáról – Zimbabwétől Koszovóig -, és e súlyos emberi jogsértések áldozatai érdekében kérte beavatkozásra a magyar elnökséget.

A sajtótájékoztató előtt az államtitkár és az AI képviselői zárt körben megvitatták a jegyzéket.