A felsőoktatási mellett a közoktatási, valamint a pedagógus életpályamodellről szóló törvény mihamarabbi benyújtása a tárca szándéka – közölte Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár szerdán Budapesten tartott sajtótájékoztatón.

Mint mondta, szerda reggel Réthelyi Miklóssal, az oktatási államtitkárságot is felügyelő nemzeti erőforrás miniszterrel folytattak megbeszélést, és megerősítették: a tárca belső tervében továbbra is szerepel a közoktatási törvény és a pedagógus életpályamodellről szóló törvény mielőbbi megalkotása.

Hoffmann Rózsa megfogalmazása szerint az európai uniós soros elnökség olyan mértékben leterheli a kormányt, hogy a testület úgy döntött: csak azokat a jogszabályokat veszi fel a tavaszi kötelező jogalkotási tervébe, amelyeket mindenekfelett meg akar alkotni. Ennél azonban akár kétszer több törvényjavaslatot is be lehet nyújtani – mondta.

Mivel a kormány nem vette fel a tavaszi jogalkotási programjába ezt a két törvényt, így ha feladatainak torlódása esetén nem szavaznak róluk, akkor “nem hányhatja senki a kormány szemére, hogy vállalta, aztán mégsem csinálta meg” – mutatott rá az államtitkár. Hozzátette: nem tiltja semmi, hogy olyan törvényeket is beadjanak a kormánynak, amelyek nem szerepelnek a testület jogalkotási tervében. A kormány tavaszi jogalkotási programjában tehát ez a két törvény azért nem szerepel, hogy ne legyen “sürgető, idegtépő kényszer”. Arról azonban szó sincs, hogy a törvények meghozatalától “visszatáncoltak volna” – hangsúlyozta.