Várhatóan január végén tárgyalja a kormány a felsőoktatási törvény koncepcióját, és a jogszabály egyes elemei már 2011 őszén hatályba léphetnek – közölte az oktatási államtitkárság pénteken az MTI-vel. Az államtitkárság szándéka szerint a közoktatási törvény, valamint a pedagógus életpályamodell koncepciójáról is dönt az Országgyűlés a tavaszi ülésszakon.

Az oktatási államtitkárság közleménye szerint december 31-én eredményesen zárult a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkársága által kezdeményezett nemzeti konzultáció, amelyet a tárca az új felsőoktatási, a közoktatási és a pedagógus életpályamodellről szóló törvény vitairatnak szánt koncepciójáról kezdeményezett.

Mint kiemelték: a felsőoktatási törvény koncepcióját várhatóan január végén tárgyalja a kormány. Ezután, február-márciusban alkotják meg a törvény normaszövegét, majd terjesztik az Országgyűlés elé. A törvényt a tervek szerint még a nyári szünet előtt elfogadhatja a parlament, így egyes elemei már 2011 őszétől hatályba léphetnek.

Az oktatásért felelős államtitkárság szándéka szerint a közoktatási törvény, valamint “a pedagógusok megbecsültségét növelő, a tanári pályát kiszámíthatóvá tevő” életpályamodell-törvény tervezetéről is a tavaszi ülésszak alatt dönt a parlament.

“A társadalmi párbeszéd és a szakmai egyeztetések során bebizonyosodott, hogy mind a civil szféra, mind a pedagógustársadalom többsége régóta várta, és kedvezően fogadta a köz- és a felsőoktatás értékelvű, emberközpontú, a minőség javítását szolgáló átalakítását” – olvasható a kommünikében.

Az államtitkárság tájékoztatása szerint a felsőoktatási törvény koncepciójához a minisztérium honlapján közzétett e-mail címre 333, a közoktatási törvényéhez 490, a pedagógus életpályamodell koncepciójához pedig 70 pontosító, értelmező, kiegészítő javaslat érkezett.

Az államtitkárság valamennyi értékes javaslatot beépítette a véglegesített szövegbe – írták.