A meghívó szerint a rendezvényt az indokolja, hogy az új magyar médiatörvény “súlyos problémákat vet fel a sajtószabadság szempontjából”.

Közmeghallgatást szervez kedden az Európai Parlament (EP) brüsszeli székházában az Európai Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) EP-frakciója. A meghívó szerint a rendezvényt az indokolja, hogy az új magyar médiatörvény “súlyos problémákat vet fel a sajtószabadság szempontjából“. A közmeghallgatás céljaként azt jelölték meg, hogy független tájékoztatáshoz juttassák az EP-képviselőket a magyar médiatörvény ügyében.

A rendezvényt Guy Verhofstadt, az ALDE elnöke, volt belga miniszterelnök nyitja meg. Videóüzenetben szól a részvevőkhöz Konrád György író. Jelen lesz Haraszti Miklós, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) sajtószabadsággal foglalkozó volt megbízottja, Majtényi László jogtudós, volt adatvédelmi biztos, valamint Neelie Kroes médiaügyi EU-biztos is. Különböző pártállású magyar EP-képviselők is előre jelezték részvételi szándékukat.

Az ALDE liberális frakciója a harmadik legnagyobb erőt képviseli az Európai Parlamentben a jobbközép, kereszténydemokrata irányzatú néppártiak, illetve a szocialisták után.

Kedden egyébként Martonyi János külügyminiszter is Brüsszelben lesz: megbeszéléseket folytat az Európai Parlamentben, majd sajtótájékoztatót tart.