Ha a gyermekek után járó kedvezményt évközben szeretnénk igénybe venni, azt mielőbb jelezzük a munkáltatónál.

Azoknak a munkavállalóknak, akik már január hónapban érvényesíteni kívánják a gyermekek után járó adóalapot csökkentő kedvezményt, érdemes azt munkáltatójuknál minél előbb jelezni, mert anélkül a kedvezmény nem érvényesíthető. A nyilatkozat bármilyen írásos formában megtehető, ugyanakkor a Nemzeti Adó és Vámhivatal is készített adóelőleg nyilatkozat mintát, amely a NAVH (APEH) honlapjáról tölthető le.

A nyilatkozat a soron következő havi bérszámfejtést megelőzően bármikor megtehető. A munkáltató az abban foglaltakat a következő kifizetéstől kezdve veszi figyelembe mindaddig, amíg a magánszemély nyilatkozatát vissza nem vonja, vagy nem módosítja.

Visszamenőlegesen év közben nem lehet érvényesíteni a kedvezményt. Tehát ha valaki nem igényli a kedvezményt a januári fizetésének a bérszámfejtését megelőzően, az erre a hónapra járó kedvezményt csak az adóbevallásában, munkáltatói adó megállapításában tudja majd érvényesíteni.
Ha az igénylő párkapcsolatban él, különösen fontos, hogy a benyújtott nyilatkozat csak akkor érvényes, ha azt a házastárs vagy élettárs munkáltatója is aláírja (IV. pont).

A 2011. január 1-jétől hatályos új adótörvény szerint az egy vagy két gyermeket nevelők gyermekenként 62.500 forinttal csökkenthetik adóalapjukat, míg a három vagy több gyermeket nevelők gyermekenként 206.250 forintot vonhatnak le adóalapjukból. Az egy vagy két gyermekesek esetében ez havonta és gyermekenként 10 ezer forint többletjövedelmet jelenthet a családoknak, míg a három vagy több gyermeket nevelőknek havonta és gyermekenként 33 ezer forintot. Amennyiben mindkét szülő dolgozik, és csak együtt tudnak élni a kedvezménnyel, azt egymás között megoszthatják.

Az igénylés feltételeiről bővebb információ a tárca Családi adókedvezmény című kiadványában olvasható, amely itt elérhető.