Bankadóból lehetne feltölteni a válságkezelő alapot Brüsszel szerint

2011.01.12. MTI

A pénzügyi szektorra kivetett extra adóval lehetne feltölteni a bajba került euróövezeti tagországok támogatását szolgáló új alapot - a brüsszeli bizottság tanulmányát a Reuters szerdai jelentése szerint a hét elején vitatták meg az euróövezeti pénzügyminiszter-helyettesek, akik a jövő heti miniszteri tanácsülést készítették elő.

A hírügynökség birtokába került bizottsági dokumentum szerint a 2013-ra felállítani tervezett állandó Európai Pénzügyi Mechanizmus (ESM) működőképességéhez a "befizetett tőke kritikus tömege" szükséges, ennek előteremetéséhez pedig a pénzügyi szektor segítségét kellene igénybe venni, mert ennek a szektornak a javát is szolgálja a mechanizmus.

A dokumentum szerint a banki eszközállomány 0,2 százalékát kitevő egyszeri adóval nagyjából 50 milliárd eurót - a magyar hazai össztermék (GDP) közel 50 százalékának megfelelő összeget - lehetne szerezni a biztonsági alap feltöltéséhez.

Az ESM az úgynevezett Európai Pénzügyi Stabilitási Eszközt (EFSF) váltja fel 2013-tól.
Az EFSF összesen 750 milliárd euróból segítheti ki a közadósságot piacról finanszírozni átmenetileg nem - vagy csak túl drágán - képes kormányokat akár akaratuk ellenére, súlyos egyensúlyi feltételeket szabva. Az eszköz első kedvezményezettje Görögország, a második Írország volt.

  • kapcsolódó anyagok
EURÓPAI UNIÓ JOGA
PÉNZÜGYI JOG
ADÓZÁS
EURÓPAI BIZOTTSÁG
EURÓPAI UNIÓ