A monetáris tanács négy tagját a jövőben nem a köztársasági elnök nevezi ki, hanem az Országgyűlés választja, de a jelenlegi tagok a megbízatásuk megszűnéséig hivatalban maradnak – egyebek mellett ezt tartalmazza az MNB-ről szóló (jegybank) törvény módosítása, amelyet a nemzetgazdasági miniszter terjesztett a parlament elé.

A monetáris tanács elnöke továbbra is a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke, és ezután is tagjai az MNB alelnökei. Változás a rajtuk kívüli négy tagnál lesz. Eddig közülük kettőt az MNB elnöke, további kettőt pedig – az ő véleményének kikérése után – a miniszterelnök nevezett meg. A kinevezés a köztársasági elnök joga volt. A módosítás elfogadása után a négy tagot a parlament gazdasági bizottsága jelöli, majd a választás joga az Országgyűlésé. Az MNB elnökét, és alelnökeit pedig a parlament illetékes – költségvetési – bizottsága meghallgatja.

A monetáris tanács bármely tagját jelenleg a köztársasági elnök mentheti fel, de csak két esetben: ha nem felel meg a feladatai ellátásához szükséges feltételeknek, illetve súlyos kötelezettségszegést követ el. A módosítás után a felmentési okok változatlanok maradnak, de a köztársasági elnök csak az MNB elnökét és két alelnökét mentheti fel, míg a másik négy tag felmentése az Országgyűlés jogává válik.

A javaslat indoklása szerint a változtatás “jelentős közeledést jelent az Európai Unió gyakorlata felé, hiszen azon tagállamok közül, amelyek az eurót még nem vezették be és ezért az önálló monetáris politikai döntéshozatal még jelentős szereppel bír, a parlament számos esetben (ezek között említhető Bulgária, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Románia, Svédország) fontos szerepet játszik a monetáris politikát irányító testületek tagjainak kiválasztásában”.