A jó államot meg kell ismertetni az állampolgárokkal

2011.01.19. Kormany.hu

A kormányablakok működéséről tájékozódott hétfőn Zalaegerszegen Dr. Szabó Erika, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium területi közigazgatásért és választásokért felelős államtitkára, majd Rigó Csabával, a Zala Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottjával tartott sajtótájékoztatót.

Az empátia, a segítőkészség, a gyors és hatékony ügyintézés elengedhetetlenül fontosak a kormányablakok működéséhez. A cél, hogy az állampolgárok az itt intézhető ügyeiket rugalmasan, egyszerűen, hozzáértő szakemberek segítségével, ügyfélbarát körülmények között oldhassák meg a jövőben – hangsúlyozta hétfőn tartott zalaegerszegi sajtótájékoztatóján az államtitkár.

Dr. Szabó Erika személyesen is ellátogatott a zalaegerszegi kormányablakhoz, ahol maga is sorszámot húzott és közvetlenül is találkozott az ügyintézőkkel, akiket elsősorban a 2011. január 3. óta eltelt időszak tapasztalatairól kérdezett.

A munkatársak elmondásából kiderült, hogy a zalai megyeszékhelyen eddig valamennyi ügyfél elégedetten távozott, hosszasan várakoznia senkinek sem kellett ügyei intézése során. Az államtitkár emlékeztetett arra is, hogy Magyarországon ez idáig a területi közigazgatás ilyen mértékű átalakítására nem volt precedens.

Dr. Szabó Erika fontosnak tartotta elmondani azt is: hosszú távú, nagy feladat előtt állnak a kormányhivatalok és a minisztérium. Közös erővel 2013-ig kell megteremteni az egyablakos feltételrendszert, amely még átláthatóbbá és könnyebbé teszi majd az ügyek intézését az állampolgárok számára.

Az államtitkár asszony szerint elengedhetetlenül fontos feladata a kormányhivataloknak, hogy bebizonyítsák: az állammal kapcsolatos ügyeket átláthatatlan bürokrácia nélkül is el lehet intézni.

Rigó Csaba, a Zala Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja elmondta: Zalaegerszegen és Nagykanizsán az elmúlt 2 hét során több, mint 650-en intézték ügyeiket a két kormányablakban. A kormánymegbízott szerint sikerült Zalában olyan személyi feltételeket teremteni a munkavégzéshez, amely a közigazgatási reform szellemével van összhangban.

Az államtitkár külön köszönetet mondott Dr. Sifter Rózsának, a Zala Megyei Kormányhivatal főigazgatójának az elmúlt év szeptembere óta végzett előkészítő munkájáért. Így a szakigazgatási szervek zökkenőmentesen integrálódtak be a januárban felálló kormányhivatalok működésébe. Mint hangsúlyozta: ezt a feladatot Zalában teljes mértékben sikerült végrehajtani. A főigazgatótótól megtudtuk: az ország legnyugatibb megyéjében 14 szakigazgatási szervet csatoltak a kormányhivatalhoz, amely az integrálódás után mintegy 730 fős apparátussal rendelkezik.

  • kapcsolódó anyagok
KÖZIGAZGATÁS
KÖZIGAZGATÁSI REFORM
KORMÁNYZAT