Átalakul a gondozóintézetek finanszírozásaÁtalakul a gondozóintézetek finanszírozása

2011.01.21. Jogi Fórum

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium Egészségügyért Felelős Államtitkársága 2011 második félévétől a speciális gondozói tevékenységek teljes körét lefedő új finanszírozási rendszert vezet be a gondozói hálózatban, melynek fontosságáról Cserháti Péter egészségpolitikáért felelős helyettes államtitkár számolt be a mai napon induló gondozóintézeti finanszírozási továbbképzésen.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) által szervezett oktatáson a szakterület érintettjei megismerhették az új szabályozást. A biztonságos és zökkenőmentes bevezetés érdekében 2011 első negyedévében 29 gondozóintézetben tesztelik majd az új finanszírozási technikát.

Az évek óta finanszírozási gondokkal küszködő gondozói hálózat életben tartását az új kormány, megalakulását követően - 1 milliárd 146 millió forintos - forrás-átcsoportosítással biztosította az új, fenntartható rendszer kialakításáig.

A probléma tartós és megnyugtató kezelése érdekében az ágazat jelenlegi vezetése 2010 júniusában soron kívüli szakmai egyeztetéseket kezdeményezett a szakterület képviselőivel. Ennek eredményeként az érintett szakmai szervezetek – Addiktológiai Szakmai Kollégium, Tüdőgyógyászati Szakmai Kollégium, Bőr- és nemibetegségek Szakmai Kollégiuma, Pszichiátriai Szakmai Kollégium, Onkológiai Szakmai Kollégium – javaslatai alapján az OEP és az ágazat jelenlegi vezetése együttműködve dolgozták ki az új, komplex, különböző gondozási típusokon alapuló finanszírozási formát. 

Az Egészségügyért Felelős Államtitkárság reméli, hogy az új rendszer bevezetésétől a betegforgalmi adatok, betegutak átláthatóbbá válnak, továbbá a fent felsorolt területeken fejlődni fog a járóbeteg-ellátás.

  • kapcsolódó anyagok
EGÉSZSÉGÜGY
KORMÁNYZAT