A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége megdöbbenve és felháborodva értesült arról, hogy az egyik magyarországi üzletlánc veszélyes kémiai anyagokat tartalmazó játékot forgalmaz üzleteiben.

A hazai jogszabály – az európai uniós szabályozásnak megfelelően – egyértelműen fogalmaz: „A gyermekek egészségének védelme érdekében a játékok előállításához antimon, arzén, bárium, kadmium, króm, ólom, higany és szelén vegyületek nem használhatók fel.”

Ennek ellenére mégis megjelent antimon és ólom tartalmú gyermekjáték az áruház polcain, mely nem csak gyermekekre, hanem felnőttekre is egyaránt veszélyes lehet, a termékek darabkáinak lenyelése, gőzeinek belégzése is az egészségre káros hatással lehet.

A FEOSZ kéri azon fogyasztókat, akik már vásároltak a termékből, hogy ne használják fel semmilyen célra, és kommunális hulladékba se dobják ki, hiszen a magas ólomtartalom miatt veszélyes anyagnak minősül ez a játék. Várják meg a hatóság döntését a termékek kötelező visszavételéről.

A FEOSZ felelős döntésnek tartja az áruházlánc azon reakcióját, miszerint megelőzve a hatósági döntést a forgalomból történő kivonásról, önként, a fogyasztók érdekeit szem előtt tartva haladéktalanul levette a polcokról a gyermekekre és felnőttekre egyaránt veszélyes terméket.