Európai körülményeket a szurkolók számára, biztonságos beléptetést és hozzáértő biztonsági szolgálatot!

Egyelőre nem történt hazai sportrendezvényen a West Balkánban történtekhez hasonló tragédia. Pedig nem egyszer előfordulnak olyan tömegjelenetek, amelyek során az emberi élet és a testi épség ugyancsak komoly veszélybe kerül.

Hazai rendezésű sportrendezvényeken továbbra is megoldatlan a jeggyel rendelkező szurkolók normális és biztonságos beléptetése a stadionokba, annak elkerülése, hogy tumultuózus, és egyben veszélyes jelenetek alakuljanak ki a bejáratoknál. Különösen nagyobb tömeget vonzó labdarúgó-mérkőzések előtt gyakoriak az említett események. Legutóbb a teremlabdarúgó-bajnokság szegedi fordulójáról maradt le több, érvényes jeggyel rendelkező szurkoló, míg korábban válogatott meccsek alkalmával nem jutottak be időben a drukkerek a mérkőzés kezdetére.

Ezekben az esetekben – hasonlóan más rendezvényekhez – fogyasztói szerződésekről van szó, amikor a jegyet vásárló vagy bérlettel rendelkező szurkolók joggal várják el, hogy a befizetett összegért cserébe megfelelő szolgáltatáshoz jussanak. És ez nemcsak a sportolók, hanem a rendezők teljesítményére is vonatkozik. Így teljesen érthető azon fogyasztók felháborodása, akik több ezer forint kiadása után önhibájukon kívül nem jutnak be az adott sportrendezvényre, miközben a bejáratnál életveszélyes jelenetek játszódnak le.

Sok esetben a nem megfelelő szakmai háttérrel és emberi kvalitásokkal rendelkező biztonsági szolgálat alkalmazása csak olaj a tűzre az adott helyzetben, a megfontolt, nagy gyakorlattal rendelkező biztonsági ügyekkel foglalkozó vállalkozások igénybevétele helyett. Természetesen a jeggyel rendelkező fogyasztóknak is van kötelezettségük ezen körben, amelyet a belépőjegyek minden esetben tartalmaznak is. De amennyiben a szerződés – azaz a jegy – rá vonatkozó rendelkezéseit nem szegi meg a jegyvásárló, úgy nem történhet a szegedihez hasonló eset, azaz hogy lemaradjon az adott sporteseményről a fogyasztó.

A Közép-Magyarországi Fogyasztóvédelmi Egyesület mindezek miatt levélben fordult a Magyar Labdarúgó Szövetséghez, hogy az általa szervezett rendezvényeken kiemelt figyelmet fordítson az események lebonyolítására, a biztonsági szolgálatot nyújtó vállalkozások kiválasztására, és kezdeményezzen a szurkolói csoportokkal egyeztetést a rendezvények biztonságos és megfelelő megrendezése érdekében.