Jogerősen három és öt év közötti börtönbüntetéssel sújtott a Szegedi Ítélőtábla pénteken három egykori adóhivatali dolgozót, akik adótitoknak minősülő adatokat adtak ki pénzért vállalkozóknak.

Az ügy első- és másodrendű vádlottja 2002-2003-ban ismerkedett össze az APEH Bács-Kiskun Megyei Igazgatóságán, ahol köztisztviselőként, illetve karbantartóként dolgoztak. A nő és a férfi között szorosabb kapcsolat szövődött. A nagy ismeretségi körrel rendelkező másodrendű vádlottról köztudomású volt, hogy APEH-alkalmazott, de azt nem tudták, milyen munkakört lát el. Ezért több alkalommal fordultak hozzá olyan ügyekben, amikor adózással kapcsolatos információkra volt szükségük, netán segítséget kértek bizonyos ügyek elintézéséhez.

Mivel a férfi karbantartóként nem tudott adózással kapcsolatos kérdésekben eljárni, az “ügyintézésbe” bevonta barátnőjét és a revizorként dolgozó harmadrendű vádlottat. Többször előfordult, hogy a nő adótitkokat – például vizsgálatok menetével kapcsolatos adatokat – árult el barátjának, tudva, hogy a férfi az információ továbbadásáért pénzt kér. Volt, amikor a másodrendű vádlott “rá akart ijeszteni” különböző cégek vezetőire, akik – tudva, hogy ő az APEH-nál dolgozik – tőle kérnek majd segítséget az ügy elintézéséhez. Máskor a férfi és az ötödrendű vádlott megállapodott abban, hogy valótlan tartamú, adóvizsgálattal kapcsolatos levelet juttatnak el egy betéti társaság képviselőjéhez, majd a vádlott felajánlja, hogy pénz ellenében elintézi: a cég abban az évben már ne kapjon adóvizsgálatot.

Megtörtént, hogy a másodrendű vádlott egy vállalkozó és a cégnél vizsgálatot végző revizor között teremtett kapcsolatot. Az adóellenőrzés lezárásakor a férfi információkat továbbított a harmadrendű vádlottól a cégvezetőhöz, majd azt is közölte a revizorral, hogy a vállalkozó mekkora összeget szán a feltárt hiányosságok “elsimítására”.

Az elsőrendű vádlott közszolgálati jogviszonya és a másodrendű vádlott munkaviszonya 2007 februárjában közös megegyezéssel megszűnt az adóhivatalnál, a harmadrendű vádlottat pedig 2007 szeptemberében felfüggesztették állásából.

A táblabíróság folytatólagosan, hivatalos személy által, kötelességszegéssel, üzletszerűen elkövetett vesztegetés bűntettében és más bűncselekményekben mondta ki bűnösnek a vádlottakat. Az ítélőtábla az elsőrendű vádlottat a három év börtönbüntetés mellett öt évre eltiltotta az adóhatósági adminisztrátori, adóügyi előkészítői és adatszerző foglalkozástól. A másodrendű vádlottat négy és fél év börtönbüntetéssel sújtotta, a harmadrendű vádlottra pedig öt év börtönt szabott ki, s végleges hatállyal eltiltotta az adóellenőri foglalkozástól. Az ötödrendű vádlott két és fél év börtönt kapott, a cégvezetőket pedig felfüggesztett szabadságvesztéssel, illetve pénzbüntetéssel sújtotta a táblabíróság.