A Legfőbb Ügyészség sajtóközleménye

2011.01.28. Jogi Fórum/ Legfőbb Ügyészség

Az elmúlt napokban a magyar sajtóban olyan hírek jelentek meg, miszerint az ún. Gripen-ügyben új tények vannak, amelyek a magyar ügyészség kezdeményezésére felderíthetők.

E kérdés tisztázására az alábbiakat közöljük: 

A svéd ügyészség 2007. júliusában a saját eljárását eredetileg azért terjesztette ki Magyarországra mert az ottani sajtóhírek alapján azt feltételezték, hogy az ún. Vadai-bizottság bűnügyi nyomozást folytat. 

Ezzel ellentétben Magyarországon nem folyt büntető eljárás, mert semmilyen bűncselekményre utaló adat, bizonyíték nem állt rendelkezésre. A svéd hatóságoktól jogsegélykérelem nem érkezett, az európai uniós igazságügyi együttműködés keretében (EUROJUST) a magyar nemzeti tag többszöri kérésére sem került sor információk átadására. 

Ettől függetlenül a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat irányító tárca nélküli miniszter 2008. április 9. napján kelt kezdeményezésére az ügyészség részletesen megvizsgálta a Gripen Vadászrepülőgépek Beszerzését Vizsgáló Bizottság munkájáról, megállapításairól és javaslatairól szóló jelentéseket, amelyek bűncselekményre utaló adatot nem tartalmaztak, ezért az ügyben ügyészi intézkedés megtételének szükségessége nem merült fel. 

2008. decemberében - ismételten magyar kezdeményezésre - a svéd ügyész a EUROJUST svéd nemzeti tagján keresztül közölte, hogy nem kívánnak jogsegélyt kérni Magyarországtól, majd 2009. június 16-án a nyomozást bizonyítottság hiányában megszüntették. 

A Gripen-ügy szóba került Anders Perklev svéd legfőbb ügyész 2010. áprilisában tett magyarországi látogatása során is. A svéd legfőbb ügyész elmondta, az ügyet azért zárták le, mivel nem volt remény további bizonyítékok beszerzésére. A két legfőbb ügyész abban állapodott meg, hogy magyar részről az ügyben nincs teendő, ha bármelyik oldalon további, bűncselekményre utaló adat merülne fel, kölcsönösen tájékoztatják egymást közvetlenül vagy a EUROJUST-on keresztül. 

Ilyen tájékoztatást, vagy egyéb kezdeményezést a Magyar Köztársaság Ügyészsége a mai napig nem kapott. Az európai uniós előírásokat és szokásokat is figyelembe véve ennek bármilyen releváns tény teljesülése esetén meg kellett volna történnie. Ennek hiányában tehát nincs olyan tény, mely tekintetében a magyar ügyészség bármilyen, a jogszabályok által előírt vagy lehetővé tett lépést tehetne az ügyben.

  • kapcsolódó anyagok
ÜGYÉSZSÉG