Elfogadhatatlan, hogy a gazdasági válság miatt bevezetett költségvetési megszorítások a legkiszolgáltatottabb családokat érintsék a legsúlyosabban – hangsúlyozta dr. Gurmai Zita európai parlamenti képviselő az Európai Parlament nőjogi és esélyegyenlőségi szakbizottsága által rendezett “Egyedülálló anyák helyzete” című nyilvános meghallgatásán. Beszédében az Európai Szocialisták Pártja Nőszervezetének (PES Women) elnöke a kihívások és problémák alapos elemzésének és a legjobb gyakorlatok megosztásának a fontosságára hívta fel a figyelmet.

Gurmai Zita szerint az egyedülálló anyák helyzete jól tükrözi az adott társadalom egészének az állapotát. Napjainkban az egyedülálló szülők száma folyamatosan növekszik, és ezen szakpolitikai eszközökkel nem is lehet változtatni. “Nincs az a politikai döntés, amely az emberek érzelmeit felülírhatja” – hangsúlyozta az európai parlamenti képviselő. Hozzászólásában Gurmai Zita felhívta a figyelmet, hogy az egyedülálló szülők többsége nő, és az ilyen családok a legkiszolgáltatottabbak közé tartoznak.

Fontos ugyanakkor, hogy minden család azonos elbírálás alá essék, hiszen minden gyermek egyenlő. “Elemeznünk kell ezeknek a családoknak a helyzetét, a problémákat, amelyekkel szembe kell nézniük, és számba kell vennünk minden olyan lehetőséget, amelyekkel javíthatunk a helyzetükön” – mondta az európai parlamenti képviselő, külön kiemelve a színvonalas gyermekgondozási szolgáltatások jelentőségét. A társadalom legsérülékenyebb csoportjai különleges figyelmet igényelnek, hiszen helyzetük bizonytalanabb és jobban ki vannak téve a szegénység veszélyének.

Egyes országokban statisztikailag is bizonyítható, hogy a költségvetési megszorító intézkedések arányaiban sokkal inkább sújtották az egyszülős családokat, mint a többi családot. “Az egyszülős családok helyzetében nagy előrelépést jelentene, ha a tagállamok a költségvetési tervezésnél és a hiány csökkentésénél odafigyelnének a legkiszolgáltatottabbakra, és ha megosztanák és átvennék a legjobb gyakorlatokat” – zárta felszólalását a magyar EP-képviselő.