Egy sok szempontból új típusú közigazgatás megvalósításának tervéről beszélt dr. Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter a Vas Megyei Kormányhivatal állománygyűlésén tett látogatásán.

A hivatal munkatársainak szombathelyi állománygyűlésén azt mondta: a kormányhivatalok létrehozásával nemcsak polgár közelivé és áttekinthetőbbé, hanem politikamentesebbé is válik a közigazgatás. Hangsúlyozta: a hivatalok élén álló kormánymegbízottak kinevezésével kijelölték azt a szakmai vezetőt, aki a politikai felelősséget viseli. Hozzátette: a szakmai vezetést megvalósító főigazgatóktól és a dolgozóktól ezzel szemben érték-elkötelezett, a közjó érdekeinek alávetett, magas színvonalú munkát várnak.

Navracsics Tibor szólt arról is, hogy az államigazgatás 2014-ig tervezett átalakításának célja strukturális szempontból egy cselekvőképes kormányzati, politikai intézményrendszer létrehozása, az állampolgárok szempontjából egy értük működő állam megteremtése, az állam- és közigazgatásban dolgozók szempontjából pedig az érték-elkötelezett, piacképes közigazgatási karrier megvalósításának a lehetősége.

A közigazgatás átszervezésének azt a célt is szolgálnia kell, hogy az emberek véleménye megváltozzon az államról, amelyet sokan ma kényszerű rossznak, sőt ellenségnek tekintenek – fejtette ki. Ebből következik az is, hogy az államigazgatásban dolgozókat olyan embereknek tartják, akik jobb híján dolgoznak ezen a területen, mert a munkaerőpiacon máshogy nem tudnának érvényesülni – fűzte hozzá.

Navracsics Tibor szerint a közigazgatás képes jó szakmai teljesítményre, a változásoknak pedig hozzá kell járulniuk ahhoz is, hogy a közigazgatásban dolgozók visszakapják társadalmi rangjukat és önbecsülésüket. Még ebben az évben bemutatják a kormánytisztviselők életpályamodelljére kidolgozott javaslatukat – mondta a miniszter.