A magyar EU-elnökség által megfogalmazott prioritások a nagyobb pártcsaládok részéről támogatást élveznek az Európai Parlamentben (EP), de az első elnökségi hónap értékelésére megkért szocialista politikus szerint a januárt sajnálatos módon beárnyékolta a magyar médiatörvény körüli vita.

Jerzy Buzek, az EP lengyel néppárti elnöke nagyon fontosnak nevezte Orbán Viktor két héttel korábban Strasbourgban elhangzott beszédét, amelyben a kormányfő ismertette az EP-vel a magyar elnökség fő célkitűzéseit.

“A munkahelyteremtés, a növekedés, az EU-bővítés, az energiaügyek, a jogalkotás, azon belül különösen a gazdasági kormányzás megvalósítását célzó jogszabályok meghozatala, továbbá a kisebbségek integrációja, különösképpen a romaügy, nos, mindezek valamennyiünk számára nagyon fontosak” – mondta Buzek. Hangsúlyozta, hogy a magyar elnökség igen jól tűzte ki a célokat. Azokat szerinte meg is lehet valósítani, de – tette hozzá – “mindez sok időt és sok munkát igényel”. Mondandóját összegezve Jerzy Buzek hangsúlyozta, hogy derűlátó az elkövetkező hónapokat illetően.

Magyarország európai uniós elnöki tevékenységének első hónapját sajnálatos módon beárnyékolta a médiatörvény körüli vita – mondta az MTI-nek Hannes Swoboda, az Európai Parlament szocialista frakciójának elnökhelyettese. A legfontosabb szerinte ezért az lenne, hogy a törvényt kiigazítsák, továbbá “nyitott szellemű hozzáállással ültessék át a gyakorlatba”. Ez esetben a magyar elnökség sikeres lehet – hangoztatta az osztrák képviselő. Swoboda szerint az elnökségi program fontos témákkal foglalkozik kiemelten. Példaként külön említette a romastratégiát, a gazdasági kormányzást, valamint Horvátország uniós csatlakozásának ügyét. A szocialista frakció támogatja ezeket a törekvéseket, és “ha a módosításoknak köszönhetően kijutunk a médiatörvény árnyékából, a magyar nagyon jó elnökségnek bizonyulhat” – vélekedett.