Hatósági engedélyhez kötik a szórakozóhelyek alkalmasságát

2011.02. 4. Jogi Fórum

A jegyzőnek kell engedélyeznie a 300 főnél nagyobb beltéri, valamint az 1000 főnél nagyobb kültéri rendezvények megtartását – többek között ezt tartalmazzák azok a jogszabály-módosítások, amelyeket a West Balkánban történt diszkótragédia miatt vezet be a Belügyminisztérium. A jelenleg is üzemelő kluboknak 90 napjuk van rá, hogy megszerezzék az engedélyeket.

A jövőben hatósági engedélyt kell kérnie a háromszáz résztvevőnél nagyobb beltéri, illetve az ezer látogatónál többet fogadó kültéri rendezvények szervezőinek, az erről szóló kormányrendelet, illetve törvénymódosítások legkésőbb 90 nap múlva lépnek hatályba – jelentette be Pintér Sándor belügyminiszter csütörtökön. Nem kell azonban engedélyt kérni a gyülekezési jog hatálya alá eső rendezvények esetén, illetve a választási, egyházi, vagy családi eseményekhez.

A korábbi jogi környezet megváltoztatására azért volt szükség, mert az lehetőséget teremtett a visszaélésre. Mivel a szórakozóhelyek ellenőrzését csak a működés megkezdésétől számított 30 nap után végezték el, így sok szervező már e határidő lejárta előtt visszavonta bejelentését, amelyet néhány nappal később ismételten benyújtott – mondta Pintér Sándor. A jövőben ezzel szemben rendőrségi, tűzoltósági és amennyiben szükséges építésügyi, valamint egészségügyi vizsgálat is szükséges a fent említett méretű rendezvények megtartásához. A hatósági engedélyeztetést a jegyző fogja össze, így az ő kötelessége, hogy kiadja az engedélyt a terem használatára.

A szórakozóhelyekkel szemben alkalmazható szankciók mértékét is jelentősen megemelték, így ezentúl tűzesetek során 2 millió forintos, sérülésekkel járó esetekben pedig 3 millió forintos büntetés is kiszabható, míg a szabálysértési bírság felső határa 200 ezer forintra emelkedik. A jelenleg is üzemelő szórakozóhelyek fenntartóinak kilencven napjuk van arra, hogy hatósági engedélyhez folyamodjanak.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium felülvizsgálta a sportlétesítmények üzemeltetési feltételeit is. A jövőben mindig tájékoztatni kell a résztvevőket a létesítmények maximális befogadóképességéről, ha pedig ennél több látogató érkezik, akkor az a létesítményt igénybevevő felelőssége – tette hozzá Nagy Anna kormányszóvivő.

Január 15-én Budapesten, a Nyugati téri West Balkán szórakozóhelyen három fiatal lány halt meg a diszkóból kiáramló tömegben. A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) hétfőn nyolc ember ellen tett vádemelési javaslatot. Az ügyben keletkezett iratokat a BRFK átadta a Budapesti VI. és VII. kerületi Ügyészségnek.

  • kapcsolódó anyagok
KÖZIGAZGATÁS
ÖNKORMÁNYZATOK