Martonyi János magyar külügyminiszter és Johannes Hahn, az Európai Bizottság regionális politikáért felelős biztosa Budapesten jelentette be, hogy a Duna Régió Stratégia résztvevő országai megállapodtak a prioritási területek koordinációjáról. A magyar elnökség szerint a döntés mérföldkő a stratégia végrehajtásában.

Kijelölték a Duna Régió Stratégia tizenegy prioritási területének jövendőbeli koordinátorait. A célok megvalósulásáért minden esetben legalább két ország felel majd. A Bizottság honlapján közzétett listából kiderül, minden uniós tagállam legalább egy prioritás végrehajtásáért felel, és a tagsággal nem rendelkező országok is aktív szerepet játszanak majd.

Az EU Duna Régió Stratégiája a Duna vízgyűjtő területéhez tartozó régiók és országok makroregionális fejlesztési stratégiája és akcióterve. Egyszerre célozza a dunai makrorégió fenntartható fejlesztését, valamint természeti területeinek, tájainak és kulturális értékeinek védelmét. Az Európai Tanács felkérése alapján az Európai Bizottság 2010 decemberében tett javaslatot a stratégiára, amelynek elfogadása a 2011. évi soros magyar elnökség egyik kiemelt célja.

A budapesti sajtótájékoztatón Martonyi János elmondta, a koordinátorok kijelölése mérföldkő a Duna Régió Stratégia beindításában. Végleges formáját várhatóan az Európai Tanács 2011. júniusi ülésén nyeri el az állam- és kormányfők jóváhagyásával, de az elnökség már az elfogadási folyamattal párhuzamosan mindent előkészítene annak érdekében, hogy a lengyel elnökség kezdetekor a stratégia végrehajtás azonnal megindulhasson.

Johannes Hahn, az Európai Bizottság regionális politikáért felelős tagja beszámolt arról, hogy a társadalmi konzultáció során kivételesen sok, mintegy 800 hozzászólás érkezett, melyet a Bizottság igyekezett javaslatába beépíteni. A biztos ezért is reméli, hogy az Európai Tanács az eredeti, bizottsági szöveget fogadja el.

Magyarország támogatni fogja, hogy a térség államai a külföldi befektetések számára is vonzó környezetet biztosítsanak. A tőkebeáramlás elsősorban a stratégiai területeken – az energetikai, a közlekedési és a termelési szektorban – válik uniós prioritássá. Magyarország arra törekszik, hogy e célok erős regionális megközelítésben valósuljanak meg, például a Nyugat-Balkán államainak bevonásával – fejtette ki Martonyi külügyminiszter, hangsúlyozva a stratégia integrációs funkcióját.

„A Duna Régió Stratégia Közép-Európa szimbóluma, mert jelképe annak, amit megálmodtunk” – fogalmazott Martonyi, és hozzátette: „Az Unió nem egy erőd, hanem befogadó jellegű integráció. Figyelünk azokra is, akik idővel a tagjai lesznek.”

„A stratégia új és ambiciózus dimenziót nyit a régió együttműködésében” – emelte ki Hahn. A biztos szerint „a koordinátorok azonnal hozzáfognak, hogy előkészítsék a stratégia végrehajtását. Azonosítják az intézkedéseket, melyek a régió felvirágoztatásához, és gazdasági potenciáljának kibontakoztatásához sürgősen szükségesek.”