Státustörvény - a román miniszterelnök kifogásai

2001.10.26. MTI

Románia azt kívánja elérni, hogy területén ne legyen érvényes a magyar státustörvény területen kívüli jellege - jelentette ki csütörtökön Adrian Nastase román miniszterelnök a kormány ülését követő sajtótájékoztatón.

Nastase hangsúlyozta, hogy "egy integrált javaslatcsomag megfelelő eszköz lehet ahhoz, hogy a törvényt a kétoldalú egyezményekhez és az európai normákhoz igazítsák". A Mediafax román hírügynökség beszámolója szerint a miniszterelnök megismételte azt a javaslatát, hogy a munkavállalásról kötött román-magyar egyezményből kerüljenek ki a munkavállalók számát korlátozó előírások. - Ha magyar részről ezt elfogadják, teljesen más lesz a státustörvény tétje, s a magyar igazolványt egészen más szempontból lehet vizsgálni - mondta. A román miniszterelnök szerint a magyar igazolványok kiadásának módja "zavaró", a jelenlegi formában ez feltételezi a törvény területen kívüli alkalmazását.

Nastase az elképzelhető megoldások között említette azt, hogy az igazolványokat a romániai ajánlások alapján a Romániában működő magyar konzulátusok adnák ki. Másik megoldási forma lehetne, hogy a romániai magyarok Magyarország területén az RMDSZ tagsági igazolványa birtokában éljenek a státustörvénybe foglalt kedvezményekkel. - Ez gyakorlatilag az igazolványok teljes procedúráját feleslegessé tenné - hangsúlyozta. A román miniszterelnök arra figyelmeztetett, hogy közeledik a törvény hatályba lépésének időpontja, s ez a kérdés válságot okozhat. - Az a bölcs politika, ha megpróbáljuk elkerülni a válságot, amely más területeket is gondot okozhat. Fontos, hogy ez a válság ne jelenjen meg politikai szinten, ezért kell olyan javaslatokat tennünk, amelyek alapul szolgálhatnak a magyar kormánnyal folytatott tárgyalásokhoz - fogalmazott Adrian Nastase. A miniszterelnök közölte, hogy a román kormány álláspontját az elkövetkező hetekben ismertetik majd a magyar kormánnyal.