A magyar elnökség elkötelezett az EU-s határok védelme mellett, és kiemelkedő szerepet kíván játszani Frontex határvédelmi ügynökség tevékenységében, jelentette ki Pintér Sándor belügyminiszter 2011. február 9-én a Budapest melletti Gödöllőn. A miniszter a Frontex igazgatótanácsának ülésén mondott beszédet.

A magyar miniszter emlékeztette a Frontex vezetőit, hogy január végén ugyancsak Gödöllőn tartotta nem hivatalos ülését a Bel- és Igazságügyi Tanács, és a testület jó minősítést adott a Frontex tevékenységének.

A Frontex bizonyította létjogosultságát, és megmutatta, hogy van értelme az uniós tagállamok határvédelmi összefogásának, hangsúlyozta Pintér. Kiemelte, hogy a Frontex az Európai Unióban, hanem azon kívül is tekintélyt szerzett magának. A Frontex egyértelműen bizonyította hogy amikor egy tagállam a határait védi, akkor hozzájárul az egész EU határainak védelméhez, hangsúlyozta a miniszter.

Az illegális migráció megakadályozása

Pintér méltatta a Frontex gyorsreagálású határvédelmi csapatokat (RABIT). Kiemelte, hogy a RABIT-egységek tevékenységének eredményeként a görög határon közel 40 százalékkal csökkent az illegális határátlépők száma, ami bizonyította a csapatok létjogosultságát. A RABIT-egységekben magyar technika és magyar személyek is részt vesznek, tette hozzá Pintér.

A magyar miniszter támogatásáról biztosította a Frontexet, kiemelte, hogy az ügynökség fő feladata az illegális migráció megakadályozása. De felhívta a figyelmet a személyes alapjogokra is. „Első szempont a biztonság, de figyelembe kell venni a személyes alapjogokat is” – fogalmazott Pintér.

Hozzájárulás a bűnügyi adatkezeléshez

„Kiemelkedően támogatom a bűnügyi adatkezeléshez való hozzájárulását” – mondta, és hozzátette, hogy lényegesen jobb és gyorsabb információáramlást tart szükségesnek. Ugyancsak támogatta a Frontex harmadik országokkal való együttműködését.

A 2004-ben létrehozott Frontex az EU külsőhatár-védelmi ügynöksége. Székhelye Varsóban van, a tagállamok határőrségeinek tevékenységét koordinálja az unió külső határainak védelmében. Segít a tagállami határőrségeket a kockázatelemzések készítésében, támogatást nyújt a fokozott technikai és műveleti erőfeszítéseket igénylő helyzetekben, szervezi az együttes visszatoloncolási akciókat.

Gyorsreagálású határőrizeti csapatok

A gyorsreagálású határőrizeti csapatokat 2007 áprilisában állították fel, elsősorban az Unió déli határainak védelmére. Első bevetésük 2010 októberében volt, Görögországban, és tevékenységük eredményeként mindössze két hónap alatt 44 százalékkal esett az illegális határátlépések száma a görög-török szárazföldi határon. A műveletben 26 tagállam vesz részt vendégtisztek vagy technikai eszközök küldésével. A gyorsreagálású csapatok 2011. március 3-ig maradnak Görögországban.

Kiterjeszteni a Frontex mandátumát

A magyar elnökség egyik feladatának tekinti a Frontex szerepének növelését. Igyekszik elősegíteni, hogy ebben a félévben megszülessen a Frontex mandátumát kiterjesztő tanácsi rendeletet. A Frontex igazgatótanácsának kétnapos ülésén Gödöllön a 27 EU tagállam mellett Norvégia, Svájc, Liechtenstein és az Európai Bizottság képviselői vesznek részt.