Az elnökök konferenciájának csütörtöki döntése értelmében az Európai Parlament a szerdai plenáris vitát követően jövő csütörtökön szavazni fog a magyar médiatörvényt elmarasztaló határozattervezetről. Egyelőre nyitott kérdés, hogy a liberálisok és a baloldal közös határozattervezetet terjeszt-e elő.

Az Európai Bizottság csütörtökön megkapta a magyar hatóságoktól a médiatörvényben eszközlendő módosítások tervezetét. “Minél előbb alaposan megvizsgáljuk, hogy összhangban áll-e az uniós jog valamennyi aspektusával. Ebben a pillanatban ez minden, amit mondhatunk” – közölte a sajtóval Jonathan Todd, Neelie Kroes bizottsági alelnök szóvivője.

Majdnem bizonyos, hogy az Európai Parlament jövő heti plenáris ülésén a Bizottság közleményének meghallgatása és a plenáris vita után csütörtökön szavazást tart egy, a magyar médiatörvényt elítélő határozati javaslatról. Amennyiben a tervezetet szavazásra bocsátják és a Parlament egyszerű többséggel megszavazza, attól kezdve az lesz az EP hivatalos, elsősorban politikai súllyal bíró álláspontja.

Parlamenti források szerint ugyanakkor az csak hétfőn dől majd el, hogy valóban sort is kerítenek-e majd a szavazásra, a lépést ellenző Európai Néppárt ugyanis eljárásbeli okokra hivatkozva még elérheti a kezdeményezés visszavonását. A BruxInfónak nyilatkozó források szerint az sem kizárt, hogy egy politikai megállapodás állja majd útját a szavazásnak. Ezzel kapcsolatban felhívják a figyelmet arra, hogy a határozat elfogadásának ügyében ingadozó szocialisták politikai alkut köthetnek a konzervatív oldallal, ami jelen esetben a Néppárt mellett az európai konzervatívokat és reformereket is magában foglalná. Ez az a két frakció, amely csütörtökön a médiatörvényről szóló határozat-tervezet napirendre tűzése ellen foglalt állást, ám végül kisebbségben maradt a szocialistákkal, a liberálisokkal, a zöldekkel és az Egyesült Baloldallal (kommunistákkal) szemben, amelyek mindegyike külön határozati javaslatot készített (ezekről bővebben lásd csütörtöki hírlevelünket).

A Bruxinfo úgy tudja, hogy a négy említett frakció hétfőn megpróbál majd közös határozati javaslatot letenni az asztalra, ami javítaná esélyeiket arra, hogy végül ez a tervezet kerüljön szavazásra. Ezt azonban nem lehet biztosra venni, mert a zöldek például valamennyi frakció közül a legkeményebb szövegjavaslattal álltak elő, lényegében a törvény jelenlegi formában történő visszavonását és újratárgyalását követelve és annak a lehetőségét sem kizárva, hogy amennyiben a kormány határidőre nem módosít, akkor az EP a szerződés 7-ik cikke értelmében kezdeményezze a szankciós eljárás elindítását a magyar kormány ellen.

Egyelőre több lehetőség is van, ezek egyike, hogy – miként az a romák franciaországi kitoloncálása után is történt – lesz egy, a balközép és egy, a jobbközép által felvállalt határozattervezet.

„Az Európai Parlament szocialista, liberális, zöld és kommunista frakciói a mai napon megerősítették azon kezdeményezésüket, hogy az EP jövő heti plenáris ülésén a magyar médiatörvényről vitát, a törvényt elítélő határozattervezetről pedig szavazást tartsanak. Ez a kezdeményezés az Európai Bizottság (EB) és a magyar kormány közötti konstruktív és hamarosan lezáruló egyeztetések fényében minden jogi és szakmai megalapozottságot nélkülöz, ugyanakkor rávilágít a médiatörvény elleni rágalomhadjárat valós indokaira és természetére. A tény, hogy a liberális és baloldali frakciók a Bizottság értékelését figyelmen kívül hagyják, igazolja, hogy a médiatörvény elleni kampányuk politikai indíttatású, s célja a hisztériakeltés és a magyar kormány lejáratása” – állapítja meg a magyar néppárti képviselőcsoport csütörtöki sajtóközleménye.