Hétfőn délelőtt a Médiatanács két tagja a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal képviselőivel találkozott, ahol a Közszolgálati Kódex előkészítésével kapcsolatban folytattak megbeszélést. A résztvevők közös céljaként fogalmazódott meg hogy még az idén hangsúlyosabban kapjon teret a kulturális örökség értékkonzervatív és egyben fogyasztható bemutatása a közszolgálati médiában.

A közszolgálati kódex szakmai egyeztetés-sorozatának újabb állomásaként a médiatanács székházában fogadta Auer János és Kollarik Tamás a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) társadalmi kapcsolatokért felelős szakmai vezetőit, Deme Pétert és Kertész Margitot.

A KÖH közel tizenkétezer történeti helyszínért, épületért, műemléki jelentőségű területért, százezernél több régészeti helyszínért, valamint négyszázezer magántulajdonban lévő ingó kulturális örökségi tárgyért felelős egész Magyarország területén, és fő feladata, hogy komplex módon őrizze meg és adja át a következő generációknak a kulturális örökség értékeit.

A médiatörvény szerint a közszolgálati kódex szabályozza majd – többek között – a kulturális sokszínűség bemutatásának elveit. A megbeszélésen elhangzottak szerint a kódex szövegébe e felhatalmazás alapján bekerülhet, hogy a közszolgálati médiumok egyik feladata elősegíteni a társadalom örökségtudatos magatartásának kialakítását. Ennek már idén „látható és hallható” eredménye lehet, hogy a közszolgálati médiában értékkonzervatív és fogyasztható módon ismét hangsúlyosabban kap teret általában a kulturális örökségvédelem, és annak egyik legfontosabb rendezvénye, az Európa-szerte ismert, az Európa Tanács és az Európai Unió illetékes szervei által támogatott „Kulturális Örökség Napjai”, amely immár az ezredforduló óta minden ősszel egyre nagyobb sikerrel kerül megrendezésre Magyarországon.

A médiatanács két koordinátor tagja hangsúlyozta a magyar kultúra iránti elkötelezettségét, és ígéretet tett arra, hogy a kódex megalkotásában kijelölt szerepén túl segítséget nyújt a KÖH értékmegőrző és tudatosító tevékenységében úgy is, hogy a KÖH szakértői által javasolt szélesebb körű, a kulturális és örökségvédelem területén működő szakmai és civil szervezetekkel való egyeztetés megszervezésében is szerepet vállal. Erre akár már a jövő hónapban sor kerülhet.