A munkahelyek védelméről, a társadalmi igazságosságról, a nándorfehérvári győzelem emléknappá nyilvánításáról, valamint a magyar gazdaságról beszéltek a kedden napirend előtt felszólaló képviselők a parlamentben.

MSZP: új adótörvényt!

A szocialista Lamperth Mónika a kormánytisztviselők indoklás nélküli elbocsátását alkotmányellenesnek minősítő alkotmánybírósági döntés kapcsán cinikusnak nevezte, hogy a kormány nem tervez moratóriumot május 31-éig az indoklás nélküli elbocsátások tekintetében. A “Rogán-kommandó” felállítását arcátlanságnak minősítve azt mondta, az MSZP előre megmondta, hogy az új adószabályokkal a kisebb keresetűek rosszul járnak, a kormány viszont most úgy tesz, mintha ismeretlen támadó ellen kellene megvédeni a dolgozókat, nem pedig ő tehetne erről. Nem kommandó, új adótörvény kell ide – összegzett.
Rétvári Bence államtitkár – aki azzal kezdte, a felszólalás címe az is lehetett volna, hogy “előre a múltba” – közölte: az Alkotmánybíróság határozatát betartják, azt az új életpályamodell június elsejétől történő bevezetésénél is figyelembe veszik. A moratóriumra vonatkozó felvetést kommentálva rámutatott arra, hogy a hatályos jogszabályban nem szerepel indokolási kötelezettség az elbocsátásoknál.

LMP: társadalmi igazságosságot!

A fenntarthatóság szociális kifejeződésének nevezve a társadalmi igazságosságot az LMP-s Kaufer Virág bírálta a közmunkaprogram megszüntetését, a kis- és közepes keresetűek számára kedvezőtlen adótörvényeket, az eszközkezelő felállításának késedelmét, valamint a több száz milliárd forintos zárolást. Szolidáris intézkedéseket sürgetett a hátrányos helyzetűek, a szegénységben élők javára, szorgalmazta a társadalmi egyenlőtlenségek enyhítését, az egyenlő esélyek megteremtését, amely – mutatott rá – a politikai elit feladata.
Rétvári Bence élő problémának minősítette a szegénységet, és elmondta, 120 millió ember él szegénységben az Európai Unióban (EU), ebből 2,6 millióan Magyarországon. A kormányzati intézkedések közül kiemelte a kilakoltatási moratóriumot, és jelezte, az egykulcsos adó a középosztály, a munkából élő és gyermeket nevelő családok adója. Szerinte az alacsonyabb keresetűek bruttó fizetésének emelésére lehetőséget ad a munkaadóknak a társasági adó 10 százalékra csökkentése mellett például az, hogy nem kell emelniük azoknak, akik az új szabályok nyomán több pénzt vihetnek haza. Utalt arra is, hogy az Új Széchenyi Terv enyhíteni tud a lakásproblémákon is.

Fidesz: legyen emléknap a nándorfehérvári győzelem napja!

A nándorfehérvári diadal nemzeti emléknappá nyilvánítását kezdeményezte felszólalásában a fideszes Lezsák Sándor, felhívva a figyelmet arra, hogy július 22-én lesz a történelmi esemény 555. évfordulója. A törökök elleni győztes küzdelmet a nemzetközi összefogás pozitív példájának nevezve megjegyezte, ez akár a keresztény európai közösség emléknapja is lehetne. Jelezte, hogy határozati javaslatot nyújt be más képviselőtársaival közösen a parlamenthez az emléknappá nyilvánítás érdekében.
Rétvári Bence egyetértett azzal, hogy fontos megemlékezni a történelmi sorfordulókról, különösen a pozitív példák esetében.

Jobbik: gazdasági szuverenitást!

A Magyarország gazdasági szuverenitásának megteremtése mellett érvelő Gyöngyösi Márton jobbikos képviselő azt mondta, bár az Orbán-kormány gazdasági szabadságharcot hirdetett, kiderült, hogy ez csak kommunikációs trükk volt: a kabinet “mereven betartotta” az IMF és az EU feltételeit, az egykulcsos adó bevezetése nélkülözte a társadalmi igazságosságot és arányosságot, a multikra kivetett különadó szükséges, de nem elégséges eszköz, a stabilitási tartalékképzés pedig szerinte a megszorítás szinonimája.
Csáfalvay Zoltán államtitkár reagálásában rögzítette: a 250 milliárd forintot érintő intézkedés nem elvonás, hanem zárolás, ha úgy alakul a költségvetési és gazdasági helyzet, az összeg felhasználhatóvá válik. Mint mondta, ez egyértelmű üzenet a piacoknak arra vonatkozóan, hogy Magyarország felkészült bármilyen “viharra”, változásra. Magyarország képes finanszírozni a piacról az adósságot, erről szól a történet, ez a szabadság – foglalta össze. Pontosítva a képviselő szavait jelezte, hogy szektorokra, nem pedig a multikra vetettek ki válságadót, és hangsúlyozta: a külföldi befektetőkre is szükség van, ez nincs ellentétben a hazai kis és középvállalkozások megerősítésének szándékával.