A köztisztviselők jogállásáról szóló törvény módosítását kezdeményező – a közigazgatási alapvizsga visszaállításáról, valamint a miniszterek és az államtitkárok szabadságának csökkentéséről is rendelkező – előterjesztés általános vitájával folytatódott az Országgyűlés munkája kedden délelőtt. A vitában mindhárom ellenzéki frakció aggályainak adott hangot, többek között a kormánytisztviselők kiszolgáltatottságára hivatkozva.

Rétvári Bence: a módosítás a jogalkalmazást segíti

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) államtitkára szerint a köztisztviselők jogállásáról szóló törvény legfontosabb módosítása az, hogy 2011 szeptemberétől visszaállítanák a közigazgatási alapvizsga rendszerét, amely a pályán maradás feltétele is lenne. Rétvéri Bence expozéjában leszögezte: ezzel az eltérő szakirányú végzettségű köztisztviselők egységes alapvető igazgatási és jogi ismeretekkel rendelkezhetnének a jövőben.
Emellett a törvénymódosításban szerepelnek a nők 40 éves jogosultsági viszony utáni nyugdíjba vonulásával kapcsolatos szabályozások, valamint a miniszterek és államtitkárok éves szabadságának megfelezése is. Ezen kívül a fővárosi és megyei kormányhivatalokban dolgozó köztisztviselők alapilletmény-eltéréséről kormánymegbízottak döntenek majd április 30-ig.
Rétvári Bence felszólalásában örömtelinek nevezte, hogy Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök támogatásáról biztosította a kormányhivatalok működését.
Az államtitkár leszögezte: a most tárgyalt törvénymódosítás jogalkalmazást segítő változtatásokat tartalmaz.

Fidesz: vizsga nélkül a munkaviszony megszűnik

Szedlák Attila (Fidesz) hozzászólásában elmondta még, hogy az alapvizsgát felsőfokú végzettség esetén a törvény életbe lépését követő egy, középiskolai végzettség esetén pedig két éven belül kell letenni, ellenkező esetben a munkaviszony automatikusan megszűnik.

MSZP: a szakmai színvonal csökkenése várható

Nemény András (MSZP) szerint aggályos, hogy a kormány csak külön rendeletben és később határozza meg az újra bevezetendő alapvizsga alóli mentesség feltételeit, ugyanis ez a bizonytalanság a szakmai színvonal csökkenését okozhatja. A szocialista politikus szerint azzal, hogy egy rendelettel az alapvizsga érdemi részét bármikor megváltoztathatják, azt üzenik a kormánytisztviselőknek, hogy “aki jól viselkedik azt megsimogatjuk, akik rosszul, azokat megbüntetjük”. Az MSZP szerint ezzel a fajta rendszerrel megnő “a rokonok, barátok bekerülésének esélye”.
Az ellenzéki politikus felhívta a figyelmet arra, hogy a 40 éves jogosultsággal rendelkező nők nyugdíjba vonulásuk esetén előre hozott öregségi nyugdíjat kapnak, aminek keretein belül elesnek a jubileumi jutalomtól, amit az MSZP visszaállítana.

Jobbik: tovább növeli a kormány a köztisztviselők politikai kiszolgáltatottságát

Bertha Szilvia (Jobbik) felszólalásában szintén kiemelte a 40 éves jogosultság után nyugdíjba menő nők esetében a jubileumi jutalmának elvonását, amely pártja szerint elfogadhatatlan.
Emellett az ellenzéki politikus azzal sem értett egyet, hogy egy olyan kormánymegbízott dönti majd el a alapilletmény eltéréseket, akinek “fogalma sincs, hogy adott köztisztviselő milyen tényleges munkát végez”. Bertha Szilvia szerint a most tárgyalt törvénymódosítás csak tovább növeli a köztisztviselők politikai kiszolgáltatottságát.

LMP: a kormány ezzel szünteti meg végleg a köztisztviselői életpályamodellt

Szilágyi Péter (LMP) szerint a kormány a most tárgyalt törvénnyel szüntetni meg végleg az első Orbán-kormány által 2001-ben bevezetett köztisztviselői életpályamodellt.
Az ellenzéki képviselő szerint többek között a köztisztviselők indoklás nélküli felmentésének lehetőségével – amelyet múlt heti döntésével semmisített meg az Alkotmánybíróság (Ab) – “modern hűbéri viszonyt” teremt a kormány, kiszolgáltatottá teszi a köztisztviselői kart és lehetetlenné teszi egy önálló tájékozódásra és gondolkodásra képes, pártsemleges, stabil köztisztviselői kar létrehozását.
Szilágyi Péter felidézte: az RTL Klub hétfő esti híradójában elhangzott, hogy a korrupció megelőzéséhez titkosszolgálati módszerrel gyűjthetnek adatokat köztisztviselőkről; ha nem járulnak hozzá, hogy megfigyeljék őket, automatikusan elvesztik az állásukat. Az ellenzéki politikus azt kérdezte Rétvári Bence államtitkártól, hogy ez milyen eljárás és hogyan akarja így a kormány vonzóvá tenni a pályát a fiataloknak?
Az LMP ugyanakkor az alapvizsga újbóli bevezetését támogatja, de kezdeményezi módosító indítvánnyal a pályakezdőket érintő versenyvizsga díjmentessé tételét, egy képzési, továbbképzési rendszer kidolgozását és a teljesítményértékelés bevezetését is.