Sokan vettek fel hitelt az elmúlt években és nagyon sokan kerültek olyan helyzetbe, hogy nem tudták fizetni a törlesztőrészletet. Nem tudják a fogyasztók, mit írnak alá, nem tudják, ha baj van, mit tehetnek, kihez fordulhatnak.

 

Kapcsolódó konferencia
A bírósági végrehajtás gyakorlati kérdéseit helyezi fókuszba a Jogi Fórum 2011. március 8-án, Budapesten „ A bírósági végrehajtás jelene és jövője” címmel megrendezésre kerülő konferenciája.
A rendezvényen a szakma jeles képviselői által tartott előadások segítenek majd rávilágítani a jogterület szabályozási hátterére, betekintést nyújtani a végrehajtók mindennapi tevékenységébe és választ találni a bírósági végrehajtás gyakorlatban felmerülő – és a fentiekben is részletezett – problémáira.

A Fogyasztóvédők Országos Egyesülete annak érdekében, hogy ne túl későn kérjenek segítséget, néhány információt szeretne adni a fogyasztóknak. Többen hitelkiváltással oldották meg egy időre átmeneti fizetési nehézségeiket, sokakat viszont a végrehajtás veszélye fenyeget. A végrehajtás ráadásul sokkal gyorsabb eljárás, mint a korábbi bírósági végrehajtás, mert míg korábban évekig is elhúzódott a bíróságon, 2010-től már a hatáskörrel rendelkező közjegyzőtől a végrehajtóhoz néhány hónap alatt eljut az ügy. 

A végrehajtható közjegyzői okirat (szinte minden bank ilyet készít a kölcsönszerződés mellé) alapján a bírósági út mellőzésével a jogosult például bank kérelmére a közjegyző záradékkal látja el a kérelmet és az eljárást azonnal a végrehajtóhoz továbbítja. Ebben a szakaszban már rengeteg plusz költség rakódik a hiteltartozásra, amit ki kell fizetni ahhoz, hogy elkerüljük például a fizetésből való letiltást, vagy az ingatlan árverezését. 

Amíg a korábban felvett hiteleknél biztosítékként jelzálogjogot kértek bejegyeztetni az adós ingatlanára, vagy kezességet kértek, újabban opciós (vételi) jogot kötnek ki a bankok az ingatlanra. A Fogyasztóvédők Országos Egyesülete felhívja a figyelmet arra, hogy amíg jelzálogjoggal biztosított követelés esetén végrehajtásra kerül sor, akkor a kilakoltatási tilalom, vagy az önkormányzat elővásárlási joga (ha él vele az Önkormányzat) jelenthet némi segítséget, azonban az opciós jog érvényesítése esetén semmi jogszabályi segítségre nem számíthat az adós. 

Az opciós jog vagy vételi jog kikötése azt jelenti, hogy a hitel felmondása, vagy lejárata esetén, ha az nem kerül határidőben megfizetésre a jogosult (bank, vagy az általa kijelölt személy) a szerződésben meghatározott áron – mely általában a piaci árnál jóval kevesebb, általában a hitelösszeggel egyező nagyságrendű – egyoldalú nyilatkozattal élhet vételi jogával. 

Mit is jelent ez? A hitelre szoruló például hitelt kiváltó személy előre aláírja, hogy 10 milliós ingatlanát 6 millió forintért eladja annak a személynek, akit a bank megjelöl, abban az esetben, ha a bank felhívására nem tesz eleget fizetési kötelezettségének. Ha a hitel felmondásra kerül és a megadott határidőn belül nem fizetik ki a hiteltartozást, a bank kijelöl egy vevőt, aki kifizeti az előre maghatározott alacsony vételárat, ezáltal visszafizeti a hitelt és kéri a földhivatalt, hogy a tulajdonjogát jegyezze be. Mivel a tulajdonjog bejegyzéshez – erre az esetre- már előre a szerződésben hozzá kell járulni, a földhivatal az új tulajdonos tulajdonjogát bejegyzi. A hitel igaz, hogy vissza van fizetve, de máris költözni kell. Az önkormányzatnak ebben az estben nincsen elővásárlási joga, nem véd a kilakoltatási tilalom. 

Amit egyesületünk feltétlenül tanácsol: időben segítséget kell kérni, ha fizetési felszólítást, hitelfelmondást kap a fogyasztó, tudnia kell, milyen jogai vannak és azokkal megfelelő határidőben élni kell tudni, például a végrehajtó intézkedései ellen kifogást lehet előterjeszteni. Mielőtt aláírnak bármilyen szerződést annak tartalmát és jogkövetkezményeit ismerjék pontosan, annak érdekében, hogy ne kerüljenek olyan helyzetbe, amin nem tudnak változtatni.