Jót és olcsón, de biztonságosan – az ingatlanvásárlások buktatói

2011.03. 2. Jogi Fórum/ FEOSZ

Egyáltalán nincsenek könnyű helyzetben azok a fogyasztók, akik lakást szeretnének venni – még az alacsony árak ellenére sem. Általában a lakásvásárlási procedúra zökkenőmentesen zajlik, de sajnálatos módon néha a megszerzett lakás kapcsán az örömbe egyúttal üröm is vegyül.

Az ingatlanpiacot jelenleg a nyomott árak jellemzik, és se szeri, se száma az eladó lakásoknak, így tény, hogy kínálat szempontjából nem panaszkodhatnak azok, akik most szeretnének lakást venni. Korántsem olyan könnyű ez azonban, mint amilyennek azt az egyszeri fogyasztó gondolná. 

Először is, ha egyedül meg sem merjük próbálni, akkor keresnünk kell egy ingatlanközvetítőt. A piacon szerencsére sok olyan közvetítő található, aki készségesen és minden tőle telhetőt megtéve segít nekünk a megfelelő ingatlan kiválasztásában. Nem árt azonban itt sem óvatosan és körültekintően eljárni, ugyanis előfordult például olyan eset, hogy az ingatlanos csupán egy kis adminisztráció miatt kérte meg a leendő vásárlót, hogy írjon alá egy papírt és azon pár személyi adatot töltsön ki, anélkül, hogy elmondta volna, mit is tartalmaz a nyomtatvány. 

Kevesen tudják viszont, hogy lényegében ezzel egy megtekintési nyilatkozatot töltenek ki, amelyen apró betűvel az szerepel, hogy ha a lakást nem az ingatlanközvetítőn keresztül vásárolják meg, akkor több százezer forintos kötbért kötelesek megfizetni az ingatlanos cégnek. Ezért, és hogy később ne érjen minket kellemetlen meglepetés, hatványozottan igaz a megállapítás a lakásvásárlásra: mindig nézzük meg, mit írunk alá! 

Sok fogyasztó kifogásolta azt is, hogy az ingatlanhirdetésben ígért tulajdonságok több esetben nem találkoztak azokkal az elvárásokkal, amiket a hirdetés alapján támasztottak. Így szintén megtörtént, hogy a hirdetés gázkonvektoros fűtést és valódi 35 négyzetméteres alapterületet ígért, ezzel szemben megtekintéskor igen drága villanyfűtéses megoldás és valójában 20 négyzetméteres alapterület fogadta a fogyasztót. Természetesen a 15 négyzetméteres galéria ez esetben sem teszi 35 négyzetméteressé a lakást.

Ha már kinéztük álmaink otthonát, akkor is jó, ha több dologra odafigyelünk. Családi házak esetében például nem árt a vásárlás előtt egy statikussal megnézetnünk az épületet a biztonság kedvéért, hiszen egy repedés vagy más hasonló statikai hiányosság később akár milliós nagyságrendű anyagi kárt tud okozni, nem is beszélve életünk biztonságáról. 

Társasházak esetében pedig hasznos körbekérdezni a szomszédokat a környékről, a házról, valamint a lakóközösséget illetően. Érdemes megkeresni ez ügyben a közös képviselőt is, aki ezekről szintén tud felvilágosítást adni, illetve arra a kérdésre is tud válaszolni, hogy az adott társasház elnyert-e valamilyen felújításra vonatkozó pályázatot, tervezi-e panelprogramban való részvételt, hiszen a jövőre nézve ez is komoly havi kiadásokat jelenthet. Fontos ugyanúgy arról tájékozódni, hogy a közelmúltban milyen karbantartási-javítási munkálatokat végeztetett el már a lakóközösség, illetve nem árt tisztában lenni azzal, hogy a társasháznak van-e esetlegesen fenn álló közüzemi tartozása. 

Az adásvételi szerződés megkötése előtt elengedhetetlen az ingatlanra vonatkozó hiteles tulajdoni lap másolatának kikérése. Ebből olyan, fontos információkról tájékozódhatunk, hogy az eladó valóban tulajdonosa-e a lakásnak, illetve, hogy az adott ingatlanra bejegyeztek-e valamely olyan jogot, amely a mi tulajdonszerzésünket akadályozza, korlátozza. Végül, de nem utolsósorban arról is hiteles tájékoztatást kapunk, hogy a kiszemelt ingatlan nem áll-e végrehajtás alatt. 

Ha már beköltöztünk, bármennyire körültekintően is jártunk el a vásárlás folyamán, a sikeresen megvett lakás kapcsán még így is adódhatnak a későbbiekben rejtett hibák. Amennyiben a lakást használtan vettük és az előbb említett hibákat tapasztaljuk, úgy ez esetben hibás teljesítés miatt elsősorban kijavítást, kicserélést kérhetünk az eladótól vagy igényelhetjük a vételár leszállítását, végső soron pedig el is állhatunk a szerződéstől. 

Szerencsésebb helyzetben vannak azok, akik újonnan épített lakást vásároltak, mivel ez esetben az átadás-átvételi eljárástól számított három éven keresztül tudják az esetlegesen fellépő hibák miatti jótállási igényüket érvényesíteni, közvetlenül az eladóval szemben.

  • kapcsolódó anyagok
FOGYASZTÓVÉDELEM
FEOSZ