Az új alaptörvény szövegéről tárgyal a Fidesz-elnökség

2011.03. 3. MTI

Az alkotmányozás ügyében tanácskozik szerda délután a Fidesz elnöksége, Szájer József, a Fidesz-KDNP alkotmányszövegező bizottságának vezetője ugyanis javaslatot tett az új alaptörvény szövegére - közölte a Fidesz parlamenti frakcióvezetője.

Lázár János szerdai budapesti sajtótájékoztatóján beszámolt arról is, hogy március 7-ére, hétfőre hívta össze azt a frakcióülést, amelyen a kormánypárti képviselők első olvasatban megtárgyalják a szövegtervezetet. A Fidesz-KDNP közös alkotmányjavaslatát március 15-ig terjeszti az Országgyűlés elé. Számos kérdésben kell még döntést hozni - tette hozzá.

A politikus szólt arról is, biztos benne, hogy az ellenzéki pártok felülbírálják korábbi álláspontjukat, "a választóknak tett esküjüket fogják teljesíteni", és március 15-én előállnak egy alkotmányszöveg-tervezettel. "Elképzelhetetlennek tartom, hogy az MSZP vagy az LMP megszegje a választóknak tett esküjét, és cserben hagyja a saját választóit" - mondta Lázár János, aki még meg fogja kérni az ellenzéki pártokat, hogy terjesszenek be alkotmányjavaslatot, benyújtott előterjesztések hiányában ugyanis nem tudnak miről beszélni.

Megjegyezte, hogy az LMP alkotmánnyal kapcsolatos elképzeléseit - egy zöld füzet formájában - ő is megkapta LMP-s képviselőktől. "Erről a zöld füzetről (...) hol kellene beszélni: a Margit-szigeten, a Duna jegén?" - kérdezte.
Arra a kérdésre, hogy a Fidesz-elnökség elé kerülő normaszöveg-tervezetben szerepel-e a magzati élet, a család és a hazásság védelme, Lázár János igennel válaszolt. Arra, hogy az a mondat is szerepel-e benne, amely szerint "a magzati élet védelme a fogantatással kezdődik", azt mondta: erre a március 7-i frakcióülés után tud választ adni.

  • kapcsolódó anyagok
ALKOTMÁNYJOG
ORSZÁGHÁZ
JOGALKOTÁS
KORMÁNYZAT