A fiataloknak a döntéshozatalba történő bevonása és a foglalkoztatási helyzetük javítása állt a magyar elnökség legfontosabb ifjúságpolitikai rendezvényének középpontjában.

2011. március 2-án, Gödöllőn tartott konferencián az európai fiatalok az ifjúsági ügyekért felelős minisztériumi főigazgatókkal és az Európai Bizottság képviselőivel tanácskoztak.

„A fiataloknak számos olyan javaslatuk van, amelyre oda kell figyelni” – mondta Soltész Miklós a Nemzeti Erőforrás Minisztérium szociális, család- és ifjúsági ügyekért felelős államtitkára az EU Ifjúsági Konferencia és Főigazgatói Értekezlet megnyitóján. „A feladatunk a fiatalok bevonása a döntéshozatali folyamatokba” – emelte ki a magyar elnökség szakpolitkai prioritását Soltész Miklós. A spanyol-belga-magyar elnökségi trió 18 hónapos időszakában a fiatalok foglalkoztatottsági helyzetének javítását tűzte ki célul. Ennek elérése érdekében Spanyolország elsősorban a hátrányos helyzetű fiatalokkal, a belga elnökség pedig az ifjúsági munkának a társadalom szegényebb rétegeiben betöltött szerepével foglalkozott.

Soltész Miklós elmondta: Magyarország a fiatalok társadalmi, közéleti részvételének segítésével, valamint az önkéntesség támogatásával kívánja előmozdítani a trió céljainak elérését. Ez különösen aktuális ebben az évben, hiszen 2011-et az önkéntesség európai évévé nyilvánította az Európai Unió, tette hozzá.

Szociális biztonság és családi élet

Soltész aláhúzta, hogy a fiatalok számára szociális biztonságot kell teremteni, és összeegyeztethetővé kell tenni a munkát és a családi életet. Az államtitkár külön méltatta az Európai Bizottság kezdeményezéseit. Soltész példaként idézte a Fiatalok Mozgásban (Youth on the Move) nevű programot, amely széles körű külföldi tanulási és munkalehetőségeket tesz elérhetővé a fiatalok számára.

Jan Truszczyński, az Európai Bizottság oktatási, kulturális, sport- és ifjúsági ügyekért felelős főigazgatója üdvözölte az elnökség céljait, és úgy vélte: „minden fiatalt el kell érni, nem csupán a kedvező helyzetben lévőket”. A Bizottság képviselője kiemelten fontosnak nevezte az Erasmus-programot, amely „fiatalok százezreinek adja meg a lehetőséget, hogy Európa más országaiban tanuljanak”. Truszczyński lándzsát tört az oktatásban meg nem szerezhető, nem tanulható készségek („soft skills”) fejlesztésének ösztönzése mellett is. Szerinte munkapiaci helyzetük javítása érdekében ezekre is igen nagy szükségük van a fiataloknak.

A konferencián – amelyre az EU-Kína Ifjúsági Év 2011 nevű rendezvénysorozat részeként az ázsiai állam delegációja is ellátogatott – Peter Matjasic, az Európai Ifjúsági Fórum elnöke bemutatta a fiatalok és a döntéshozók közötti párbeszéd eddigi eredményeit, és hangsúlyozta: tovább kell folytatni a munkát.

A konferencia fő célja, hogy záródokumentumot készítsen a fiatalok foglalkoztatásáról. Ezt még a magyar elnökség időszaka alatt az ifjúsági ügyekért felelős miniszterek tanácsa elé terjesztik, annak érdekében, hogy a legmagasabb szinten is ajánlások születhessenek a fiatalok helyzetének javításáról.