Megkezdődött annak a gépjárművezető-oktatónak a pere pénteken a Fővárosi Bíróságon, aki a vád szerint a sikeres vizsga letételéért pénzt kért tanítványaitól; tizenháromrendbeli, hivatali befolyással üzérkedéssel vádolják.

A vád szerint Sz. László István gépjárművezető-oktató volt annál a kft.-nél, amely szervezte és lebonyolította a Közép-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ által támogatott programban részt vevő munkanélkülieknek a C és E kategóriás vezetői engedély megszerzését célzó elméleti és gyakorlati képzést és a vizsgafelkészítést.
Az ügyész elmondta: Sz. László István 2009 novemberében és decemberében a gyakorlati oktatásra nála jelentkezőknek már az első találkozáskor utalt arra, hogy a gyakorlati vizsga egyes részeit csak akkor tudják majd eredményesen letenni, ha pénzzel “rásegítenek”. Mint mondta, a vizsgákon mindenki hibázik, és aki nem fizet, azt nem engedik át, majd hozzátette, hogy ez évek óta így megy.
A rutinvizsgáért és a biztonságos üzemeltetés vizsgáért 8-8 ezer forintot, míg a forgalmi vizsgáért 16.000 és 20.000 forint közötti összeget kellett fizetni.
A vádirat szerint a vádlott azt mondta, hogy az átvett pénzt majd átadja a vizsgabiztosnak, az pedig a pénzért még hiba esetén is átengedi a vizsgázót. Sz. László István a vizsgázóktól átvett összegeket valójában magának kérte, és nem adta át a vizsgabiztosoknak – mondta az ügyész.
A férfit az ügyészség tizenháromrendbeli, hivatali befolyással üzletszerűen elkövetett üzérkedéssel vádolja.
A vádlott azt mondta a bíróságnak: nem érzi magát bűnösnek, és nem kíván vallomást tenni. Pénteken még tanúkat hallgat meg a bíróság.