A Kadhafi-rezsim kész beengedni az ENSZ és az EU megbízottait egy független tényfeltáró vizsgálat elvégzésére – ezt az üzenetet hozta a Tripoliból a helyszínen járt uniós technikai misszió.

A líbiai rezsim taktikát váltva azt közölte egy Tripoliba látogató uniós küldöttséggel, hogy kész lehetőséget biztosítani egy ENSZ és az EU által elvégzendő független helyszíni vizsgálathoz a valós helyzet feltérképezésére és az erőszakos cselekményekben fele,lős személyek beazonosítására. Ezt az üzenetet tolmácsolta Catherine Ashtonnak az Európai Külügyi Szolgálat által néhány napja Tripoliba menesztett technikai küldöttség, amelynek tagjai a líbiai fővárosban maradt hét tagállami nagykövet mellett egy magas rangú líbiai külügyi tisztviselővel is találkoztak.

Az EU-misszió több napot tartózkodott Tripoliban, ahol első kézből próbált tájékozódni a helyzetről, de hivatalosan semmilyen formában nem létesített politikai szintű kapcsolatot a Kadhafi-rezsimmel, amelyet az EU a múlt héten távozásra szólított fel. Az európaiak keddi tájékoztatása szerint Hamed Jarrod, a líbiai külügyminisztérium európai ügyekért felelős főigazgatója ajánlotta fel a független helyszíni vizsgálat lehetőségét, korlátlan szabad mozgást ígérve egy ilyen nemzetközi vizsgálóbizottság tagjainak az országban. „A líbiaiak azt mondták, hogy tőlük akár már holnap elkezdhetné munkáját a misszió” – közölte újságírókkal egy, a hétvégi misszióval Tripoliban járt diplomata.

Beszámolók szerint a líbiai fővárosban maradt európai képviseletvezetők, szám szerint heten aggodalmuknak adtak hangot az erőszak miatt, de nem voltak abban a helyzetben, hogy megítéljék, konkrétan ki vagy kik állnak a vérfürdő mögött. „Nem arról van szó, hogy a nagykövetek kétségbe vonnák az erőszakos cselekmények tényét, hanem arról, hogy nem rendelkeznek megbízható információkkal arról, kik követték el azokat” – pontosított kedden Catherine Ashton szóvivője.

Michael Mann azt is fontosnak látta hangsúlyozni, hogy a diplomáciai – ahogy ő fogalmazott „technikai” kapcsolatfelvétel ténye nem változtat Barroso bizottsági elnöknek azon a múltheti álláspontján, hogy Moammer el-Kadhafi líbiai vezetőnek mennie kell. A Tripoliban járt tényfeltáró misszió jelentése fontos adalékul szolgál azokhoz a javaslatokhoz, amelyeket előbb csütörtökön a külügyminiszterek majd a pénteki csúcson az állam- és kormányfők elé terjeszt az észak-afrikai helyzetre adandó uniós válaszról Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője.