A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa 13 millió forintos kötbért rótt ki a TV2-re az Ezek megőrültek! című műsor több epizódja és műsorelőzetesei miatt – közölte Kiricsi Karola, a testület szóvivője szerdán sajtótájékoztatón, Budapesten.

A szóvivő elmondta, hogy a televízió ezt a produkcióját a második kategóriába sorolta, azaz 12 éven aluliak azt nagykorú felügyelete mellett nézhették, de a médiatanács álláspontja szerint a műsort annak káros hatása miatt magasabb kategóriába kellett volna sorolni.

Rámutatott arra: a TV2 tavaly helytelen besorolásokkal rendszeresen megsértette a médiatörvényt. A konkrét esetben a törvénybe ütköző műsorelőzetesek sugárzásának magas számát – húsz alkalomról van szó – is megemlítette.

Kiricsi Karola közölte, hogy a médiatanács szerdai ülésén üdvözölte Neelie Kroes európai uniós médiabiztos azon ígéretét, amely szerint a jövőben ellenőrzi a módosított új médiatörvény alkalmazását.

Kitért arra: a médiatanács összetételét sokszor kritizálták korábban a médiatörvény bírálatakor. A testület munkáját ugyanakkor a tényleges döntések és határozatok alapján kell megítélni, így jogalkalmazói munkájuk független, szakmai felügyelete örvendetes – hangsúlyozta.

A testület üdvözli a médiatörvény szövegébe bekerült módosításokat is, mert “a változások jelentős része a médiatanács korábbi jogalkalmazó jogértelmezését emeli jogszabályi szintre”, ezáltal megkönnyítik a jogalkalmazó, tehát a médiatanács munkáját – mondta.

A szóvivő hozzátette: a médiatanács korábbi törvényértelmezését támasztja alá a sajtótermékek fogalmának pontosítása. A törvénymódosítás előtt a sajtótermék kritériuma a szerkesztett tartalom, a szerkesztői felelősség volt, valamint az, hogy a termék célja a tájékoztatás, az oktatás, a szórakoztatás legyen, illetve azt gazdasági szolgáltatásként nyújtsák.

A mostani változás a gazdasági szolgáltatás fogalmát határozza meg, e szerint az “önálló, üzletszerűen, rendszeresen, nyereség elérése érdekében, gazdasági kockázatvállalás mellett végzett tevékenység”. A törvénymódosítás alapján tehát a blogok, a videoblogok, a magánweboldalak nem tartoznak a médiatörvény hatálya alá; ennek a véleményének a médiatanács szóvivői irodája korábban már hangot adott – mondta Kiricsi Karola.

Az Index és az Origo hírportál már korábban bejelentette adatait, ennek alapján internetes sajtótermékként vették őket nyilvántartásba. Az internetes orgánumok azért kerültek be a sajtótermékek fogalomkörébe, mert “a technikai fejlődés eredményeként a média platformjai megváltoztak” – indokolta a szóvivő.

Az MTI kérdésére Kiricsi Karola elmondta: a médiatanács két koordinátorát, Kollarik Tamást és Auer Jánost szerda délután fogadja a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke, Bölcskei Gusztáv püspök, pénteken pedig a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) képviselőivel találkoznak.

A Közszolgálati Kódex szövegének megvitatásába bevonják a Magyar Rektori Konferenciát, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarát, a Magyar Olimpiai Bizottságot, a Magyar Tudományos Akadémiát és a négy történelmi egyházat. Rajtuk kívül egyeztetnek a fogyatékossággal élők szervezetével, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatallal és a jövő nemzedékek ombudsmanjával is, továbbá e-mailben mindenki hozzászólhat a témához, ezt már ezernél többen meg is tették – közölte a médiatanács szóvivője.