Már a jövő héten szavazhatnak a nemdohányzók védelméről

2011.03.10. MTI

A jövő héten fogadhatja el az Országgyűlés a nemdohányzók védelméről szóló törvényjavaslatot és a kilakoltatási moratórium meghosszabbítására vonatkozó előterjesztést is.

Legalábbis a Fidesz azt szeretné, ha a parlament a házszabálytól eltérve ezekről a kérdésekről március 16-án szavazna. A jövő héten az Országgyűlés csak egynapos tanácskozást tart, szerdán.

Altorjai Anita, az Országgyűlés sajtófőnöke csütörtökön a házbizottság tanácskozását követően az MTI-nek nyilatkozva elmondta, hogy a tervek szerint az új alaptörvény tárgyalási menetrendjéről március 21-én dönt a parlament, az általános vita pedig másnap, március 22-én kezdődik.

Úgy tervezik, hogy az általános vita 30 órás lesz, a részletes vita pedig, amely április 1-én kezdődne, 15 órás. A menetrenddel kapcsolatos javaslatról a házbizottság jövő heti ülésén tanácskoznak. Altorjai Anita elmondta, hogy az alkotmányozás idején, mivel a Ház más törvényjavaslattal nem foglalkozik, nem ülésezik a házbizottság. Az alkotmány normaszövegének benyújtási határideje március 15., a végszavazásra pedig, a tervek alapján, április 18-án kerül sor.

A parlament sajtófőnöke hangsúlyozta, hogy az alaptörvény normaszövegének tárgyalása idején is lesz a Házban napirend előtti felszólalás, illetve interpellációs időszak és megvitatják a mentelmi ügyeket is.

  • kapcsolódó anyagok
ALKOTMÁNYJOG
DOHÁNYZÁS
JOGALKOTÁS
KORMÁNYZAT
TÖRVÉNYHOZÁS