A Médiatanács vizsgálja a Cool TV műsorát

2011.03.11. Jogi Fórum/ Magyarorszag.hu

A Médiatanács román-magyar társhatósági együttműködés keretében vizsgálja a Cool TV BeleValóVilág című műsorát.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság monitoring szolgálata a román és a magyar médiahatóság közötti megállapodás alapján 2010 novembere óta folyamatosan vizsgálja a román joghatóság alatt működő Cool TV BeleValóVilág című műsorát. Téves az az állítás, mely szerint a Médiatanács kiskapukat kihasználva igyekezne szankcionálni a külföldön letelepedett médiatartalom-szolgáltatókat.

A román és a magyar médiahatóságok közötti megállapodás értelmében, a magyar hatóság minden esetben értesíti a román társhatóságot, ha olyan tartalmat észlel, amely feltehetően sérti a román médiatörvény rendelkezéseit.

A médiahatóság korábbi tapasztalatai alapján vélelmezhető volt, hogy a műsorban a ValóVilág című valóságshow olyan részleteit fogják bemutatni, melyek sérthetik a kiskorúak védelmére vonatkozó jogszabályokat.

Így történt ez a közelmúltban is, amikor a magyar hatóság arra hívta fel a román társhatóság figyelmét, hogy a műsor szerkesztői a közönség soraiban olyan kisgyermeket mutattak, akit életkora miatt a román törvények rendelkezései alapján nem lehetett volna szerepeltetni a késő esti idősávban. A román társhatóság intézkedett az ügyben, és figyelmeztetésben részesítette a csatornát.

Téves az az állítás, mely szerint a Médiatanács kiskapukat kihasználva igyekezne szankcionálni azokat a külföldön letelepedett médiatartalom-szolgáltatókat, melyek a Cool TV-hez hasonlóan műsoraikat elsősorban magyar területre sugározzák és magyar közönségnek szóló tartalommal. A más tagállamban letelepedett médiatartalom-szolgáltatóval szemben jogmegkerülés esetén lefolytatható eljárásra, melyet az audiovizuális médiaszolgáltatásokról szóló uniós irányelv rögzít, a magyar hatóságnak is lehetősége van, hasonlóan azokhoz a tagállamokhoz, amelyek hazai jogrendszerükbe átültették az irányelv ezen rendelkezéseit.

  • kapcsolódó anyagok
MÉDIAJOG
SAJTÓ
SAJTÓSZABADSÁG
NMHH