Egyhangúlag elfogadta az Európai Parlament költségvetési bizottsága Herczog Edit (MSZP) jelentését az európai uniós műholdas navigációs program, a Galileo végrehajtásáról – jelentette be a képviselő Brüsszelben közleményben szerdán.

A jelentésben megfogalmazott módosítások a képviselő szerint a működést kiszámíthatóbbá, a finanszírozást átláthatóbbá tennék. Herczog Edit a jelentés legfontosabb megállapításának azt tartja, hogy a Galileo-program a tervezett harmincnál kevesebb műholddal nem valósulhat meg, legalábbis nem képes versenyképes alternatívát nyújtani a jelenlegi amerikai GPS rendszernek.

A képviselő szerint ehhez az EU-tagországok kormányait képviselő Tanácsnak be kell látnia, hogy egyrészt a jelenlegi hétéves pénzügyi keretben, vagyis 2013-ig is pótlólagos összegeket kell biztosítania, de 2014 után további finanszírozásra szorul a projekt, hiszen 1,9 milliárd eurót még a kiépítési szakaszra és körülbelül 800 millió eurót az éves üzemeltetési költségre kell szánni a jövőben.

Ezekkel a megállapításokkal a parlamenti bizottság is egyetértett, egyben felkérte az Európai Bizottságot, hogy a következő hét év (2014-2020) pénzügyi kerettervének készítése során mindenképpen vegye fontolóra a képviselő javaslatát, hogy évente állandó keretösszeget (1-1,1 milliárd eurót) különítsen el a Galileóra – derül ki a közleményből.

A jelentésről még az EP egy másik bizottsága és plenáris ülése is szavaz.