A kormány sem tandíjat, sem képzési hozzájárulást nem tervez bevezetni a felsőoktatásban – mondta Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter az Országgyűlés oktatási bizottsága előtt, évi rendes meghallgatásán.

A meghallgatáson kiderült, hogy a szakminiszter a tankötelezettség korhatárát 16 évnél húzná meg, a Széll Kálmán Tervben szereplő 15 év helyett, valamint, hogy egyelőre nem szerepel a közoktatási törvény koncepciójában az, hogy kilenc osztályosra hosszabbítanák az általános iskolai oktatást. A tárcavezető szerint a nyelvi képzésnek a jövőben már a középiskolában meg kellene történnie, így nem kellene lazítani azon a jogszabályon, amely nyelvvizsgához köti a diploma megszerzését.

Az éves meghallgatáson a miniszter jelezte: az idén összesen 300 millió forintra pályázhatnak kis iskoláik újranyitásához, ehhez azonban legalább nyolc jelentkező tanulóval, illetve egy, az iskola befogadására alkalmas épülettel kell rendelkezniük. A tárcavezető szerint a rendelkezésre álló összeget legjobb esetben tíz intézmény fenntartására tudják fordítani. A kormány oktatás területén eddig elért legfontosabb eredményei között említette például az iskolai nemzeti összetartozás napja bevezetését, a családi pótlék folyósításának gyermekek iskoláztatásához kötését, valamint a tankönyvek legmagasabb árainak meghatározását.