A kormánypártok, illetve a Szili Katalin által benyújtott alkotmányjavaslatok napirendre vétele után az Országgyűlés ma megválaszthatja a monetáris tanács két hiányzó külsős tagját.

Rogán Antal, a parlament gazdasági bizottságának elnöke a testület mai ülésén Cinkotai János közgazdászt és Kocziszky György dékánt javasolja a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsába. Az országgyűlési képviselők a bizottság jelölésétől függően akár már ma dönthetnek a tanács március 1-je óta hiányzó két tagjának személyéről. A parlament a jelöltekről egyenként, egyszerű többséggel határoz, és hat évre választja meg őket. A monetáris tanács korábbi négy külsős tagjának megbízatása márciusban járt le, a Ház ezt követően, március 7-én Bártfai-Mager Andrea és Gerhardt Ferenc személyében választott két új tagot.

A monetáris tanács mai kiegészítésére azért is szükség lehet, mert a parlament a tervek szerint keddtől az új alkotmány április 18-ra tervezett elfogadásáig nem foglalkozik más témájú előterjesztésekkel. A képviselők ezen a héten összesen több mint negyven órában szólalhatnak fel a Fidesz-KDNP, illetve a Szili Katalin által előterjesztett javaslatok összevont általános vitájában, amelytől az MSZP és az LMP is távol marad.

A kormánypártok által benyújtott, Magyarország Alkotmánya címet viselő törvényjavaslat – amelyet Lázár János Fidesz-frakcióvezető húsvéti alkotmányként aposztrofált – a Nemzeti hitvallás című fejezettel kezdődik. A Himnusz első sorával induló tervezet rögzíti: “hazánk neve Magyarország”.

Szili Katalin, a Szociális Unió elnöke, független képviselő a Magyar Köztársaság Alkotmánya néven terjesztette elő 18 fejezetes javaslatát, amely az államformát parlamentáris köztársaságként, a gazdasági berendezkedést pedig ökoszociális piacgazdaságként határozza meg.

A végleges javaslat április 18-ra tervezett elfogadásához az országgyűlési képviselők kétharmadának igen szavazata szükséges; az államfő várhatóan április 25-én írja alá a szöveget ünnepélyes keretek között.

A hétfői tárgysorozatba vétel után kedden az összevont általános vitában az előterjesztői expozékra kerül sor, majd a képviselőcsoportok vezérszónokai mondhatják el beszédüket.

A Magyar Televízió a két javaslat teljes összevont általános vitáját közvetíti.