Alapjaiban szervezi át a kormány a területi közigazgatás rendszerét, így egyszerűbb, átláthatóbb ügyintézési rendszer jön létre – mondta Szabó Erika területi közigazgatásért felelős államtitkár a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium szombati nyílt napján.

Szabó Erika elmondta: nagyon sok területi, államigazgatási szerv van ma Magyarországon, túlságosan széttagolt a rendszer, ezért egyszerűsíteni kell. A fő cél az, hogy eljussunk az egyablakos ügyintézéshez, és hogy alapjaiban változzon meg az állampolgárok állammal kapcsolatos viszonya – tette hozzá az államtitkár.

A reform keretében 2010. szeptember 1-től a Regionális Államigazgatási Hivatalok helyett felállításra kerültek a megyei, fővárosi közigazgatási hivatalok, valamint 2011. január 1-től a megyei, fővárosi kormányhivatalok – az átalakítás keretében 33 szakigazgatási szervből 14-et integráltak a rendszerbe – emlékezetett Szabó Erika.

Az államtitkár kitért a járások 2013. január 1-től történő létrehozására, elmondta: ezen intézmények nem önkormányzati szintként működnek majd, nem lesz választott képviselőtestület. A járások területi államigazgatási egységek lesznek – mutatott rá Szabó Erika, kiemelve: szét szeretnék választani az önkormányzati és állami feladatokat.

Az elképzelések szerint kormányablakok járási szinteken is működnek majd és hivatali kirendeltségük a járási központban lesz – húzta alá az államtitkár, továbbá utalt rá, hogy az elképzelések szerint a kormányablakokhoz kerülhetnek majd az okmányirodák feladatai is. Az önkormányzatoknál a helyi közügyek intézését szolgáló feladatok maradnának, míg a rájuk telepített államigazgatási feladatokat levennék a hátukról.

Szabó Erika nyomatékosította: a tervezett járások az államszervezet részei lesznek, melyek a megyei kormányhivatalok államigazgatási feladatait végzik járási szinten. Arról nincs szó, hogy ezzel hatásköröket vonnának el a helyi önkormányzatoktól, sőt azok tehermentesítésére, és a feladatok hatékonyabb ellátására törekednek – tette hozzá az államtitkár.