Megyei kórházak a Pannon-modellért

2011.03.23. MTI

Három megye egészségügyi intézményeinek integrációjával már jövőre megkezdené működését a Pannon Egészségügyi Társulás (PET), ha szabad utat kap a modell, amely máshol húzná meg az együttműködés földrajzi határait, mint az egészségügyi kormányzat Semmelweis-terve.

Rácz Jenő, a Csolnoky Ferenc Veszprém Megyei Kórház főigazgatója, a Kórházszövetség elnöke azt mondta: nem akarnak intézményeket megszüntetni, csak közösen szeretnék ellátni a feladatokat. Kifejtette: szakmai kérdésekben teljes az egyetértés a Semmelweis-tervvel, amiben eltérés van az integrációs egységek földrajzi megjelölése, amely szerintük a megye.
A PET-ben azzal is számolnak, hogy az együttműködés bővülhet, később Baranya és Tolna is csatlakozhatna az integrációs egységhez. Ezzel 1,9 millió állandó lakosúra bővülne az új ellátási egység.
Repa Imre, a Kaposi Mór Oktató Kórház főigazgatója a lapnak hangsúlyozta, hogy nincs vetélkedés Péccsel, senki nem kíván új orvosi egyetemet létrehozni.
Csernavölgyi István, a székesfehérvári kórház főigazgatója pedig úgy fogalmazott: Fejér megyének egyenlő esélyeket kívánnak biztosítani az egészségügyi ellátásban. Hozzátette: végső célként szeretnék elérni a fejkvóta alapú finanszírozást.

  • kapcsolódó anyagok
EGÉSZSÉGÜGY