A Patent Egyesület a múlt héten levélben kereste meg az összes országgyűlési képviselőt, hogy tájékoztassa őket arról, hogy az alkotmány szövege minden valószínűség szerint abortuszszigorításhoz fog vezetni. Kizárólag kormánypárti politikusok válaszoltak a mai napig, köztük Semjén Zsolt, Szájer József és Orbán Viktor. A válaszokból kiderül, hogy nem világos előttük az abortuszszigorítás veszélye.

Szájer József csak annyit írt, hogy a szöveg nem fog szigorításhoz vezetni, azonban nem indokolta, hogy ezt hogy képzeli el. Semjén Zsolt elismételte korábban ismertté vált véleményét, hogy az alkotmánynak a fogantatástól kell védenie az életet, és hogy az abortuszszigorításra majd csak később kerülhet sor, ha meggyőzik erről az embereket. Ugyanakkor nem reagált arra, amit a szakértők vetettek fel, hogy mi fogja megakadályozni bármelyik arra jogosult állampolgárt, hogy azonnal az Alkotmánybírósághoz forduljon, hogy az mondja ki a jelenlegi abortuszszabályozás alkotmányellenességét, és kötelezze az országgyűlést az abortusz betiltására vagy szigorítására.

“Leveleik alapján úgy tűnik, az alkotmányozást végző politikusok az abortuszszigorítás veszélyét illetően nem rendelkeznek kellő információkkal” – összegezte a válaszokat Spronz Júlia, a Patent Egyesület jogi szakértője. “Az is világos abból, hogy milyen magas rangú politikusok válaszoltak, hogy a képviselők számára kényes az abortusz kérdése, és nem szeretnének ezen szavazatokat veszíteni.” “Nemzetközi összehasonlításban a magyar lesz a legszigorúbb szabályozás, ha megvalósul a jelenlegi javaslat, ugyanis sehol Európában nem védik az életet a fogantatástól” – mondta Christina Zampas a New York-i székhelyű Reprodukciós Jogok Központja, a Center for Reproductive Rights vezető jogi szakértője. “Más országok is védik a magzatot, de pont azért, hogy ne kerülhessen sor nem kívánt abortusztilalom bevezetésére, azzal a technikai megoldással élnek, hogy nem a fogantatástól védik azt, és nem egy mondatban az élet védelmével. Ugyanígy alkottak meg több nemzetközi egyezményt, amely támogatja a magzat fejlődését és a terhes nőt, de nem lehet a szövegüket abortusztilalomra használni.” “Nem az abortusz támogatásáról vagy ellenzéséről van szó, hanem arról a kormánypártok által is elismert közös érdekről, hogy kivédjük az abortusz szigorítását vagy betiltását – a Medián és a Szinapszis Kft. közelmúltban végzett felmérései során a megkérdezettek 65-70%-a nem szigorítaná a terhességmegszakítás szabályozást. Bár az lenne a legbiztosabb, ha az alkotmány nem említené külön a magzati életet, kompromisszumos javaslatunk az, hogy használják a jól bevált technikát: ne a fogantatástól és ne az élet védelmével egy helyen védjék azt” – foglalta össze a jogi szakértők javaslatát Spronz Júlia.