A Médiatanács Szóvivői Irodája visszautasítja az LMP szerdai közleményében foglalt valamennyi állítást, amely szerint a Médiatanács egyik februári ülésén hozott határozatával törvényt sértett. A Tanács minden esetben a jogszabályok szerint jár el és az elé kerülő ügyben testületként dönt.

Az LMP szerdai közleménye szerint törvénysértő a Médiatanács februári határozata, amelyben két nagy lapkiadó ügyére vonatkozóan egyes eljárási kérdésekre vonatkozó döntést hozott. A Médiatanács Szóvivői Irodája visszautasítja az LMP közleményében foglalt állításokat, mert az ott megfogalmazottakkal szemben a Médiatanács határozata nem írta felül a médiatörvényt, nem keletkeztetett újabb jogosítványokat vagy döntési jogköröket a médiatanács elnöke számára, ennek értelmében a médiatanács elnöke nem dönt, és nem dönthet az Axel Springer és a Ringier AG összefonódási ügyében a médiatanács helyett.

A Médiatanács minden ügyben testületként dönt. A kifogásolt határozat szó szerint tartalmazza, hogy az eljárás gyorsítása érdekében tett intézkedés „nem érinti a Médiatanács adott üggyel kapcsolatos hatósági hatáskörét”.

A Médiatanács elé kerülő ügyek gyors és professzionális kezelése érdekében lehetőség van arra, hogy egyedi ügyekben egyes eljárási kérdésről egy felhatalmazott tag döntsön. A tévesen kifogásolt határozatban is pusztán ennyi szerepel és ez a jogosítvány is csak az eljárás lefolytatását könnyíti meg, illetve gyorsítja fel.

A Médiatörvény jelen eljárásra nagyon rövid határidőket határoz meg (Mttv. 171. § (5) bekezdése alapján az eljárási határidő 20 nap), ezért a törvény rendelkezéseinek megtartása érdekében szükség volt a Médiatanács eljárásának felgyorsítására és az ügyrend módosítására.