A nem uniós munkavállalóknak az uniós munkavállalókkal azonos jogokat kell biztosítani a munkafeltételeket illetően. Ezt tartalmazza az összevont munkavállalási és tartózkodási engedélyről szóló irányelvjavaslat, amelyet csütörtökön szavazott meg az Európai Parlament.

A Parlament 311 igen, 216 nem és 81 tartózkodó szavazattal módosította az összevont engedélyre vonatkozó irányelvjavaslat módosítását, amelynek célja, hogy csökkentse a bürokráciát és egyszerűsítse azt az eljárást, amely során a bevándorlók az EU valamelyik tagállamában letelepedhetnek vagy munkát vállalhatnak. A jogszabálytervezet szerint a letelepedési és munkavállalási engedélyt egy eljárás során adnák ki.

A nem uniós munkavállalók azonos jogokat élveznének az uniós polgárokkal a bérezés, a munkahelyi egészség és biztonság, a munkaidő, a szabadságolás és a társadalombiztosításhoz való hozzáférés tekintetében. Ugyanakkor továbbra is a tagállamok dönthetnek arról, hogy beengednek-e Unión kívüli munkavállalókat a területükre és munkaerő-piacukra, és meghatározhatják az ilyen munkavállalók számát is.

Az irányelv nem vonatkozik azokra, akik multinacionális cégek alkalmazottaiként vállalnak munkát a vállalat valamelyik uniós tagállamban található irodájában, sem pedig a szezonális munkavállalókra. Rájuk új uniós irányelvek vonatkoznak majd. A tartós tartózkodási engedéllyel rendelkezők és a menekültek esetében szintén más jogszabályok az irányadóak, így rájuk sem terjed ki ennek az irányelvnek a hatálya.

Az EP által elfogadott módosítások az EU tagállamainak bel- és igazságügyi miniszterei elé kerülnek. Az Egyesült Királyság, Írország és Dánia nem vesz részt az irányelv elfogadásában.