Fülöp Sándor nem tart igényt garanciára saját állása vonatkozásában

2011.03.25. MTI

Fülöp Sándor nem tart igényt semmiféle garanciára saját személye, illetve állása vonatkozásában, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa magát az alkotmányos jogot, és a jogvédő intézmény függetlenségét szeretné fenntartani - áll az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében.

Szájer József, a Fidesz-KDNP alkotmányszövegező bizottságának elnöke múlt pénteken az MTI-nek nyilatkozta, hogy ahogyan Kállai Ernőt, a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosát, úgy Fülöp Sándort is biztosította arról: mind személye, mind hivatala garantált.

Az ombudsman sajnálatosnak tartja, hogy az új alkotmány tárgyalásakor az "ombudsmanvita lényegét továbbra sem tárják a nyilvánosság elé a nyilatkozó kormánypárti politikusok".

Fülöp Sándor kifogásolja, hogy az alkotmánytervezet húsz éve meglévő állampolgári jogot von vissza, amikor meg kívánja szüntetni az egészséges környezethez való jogot. Szerinte ez a jog, és e jog Alkotmánybíróság általi kifejtése az elmúlt évtizedekben a hazai környezetvédelem alapja volt. Csak ennek megtartása mellett van értelme azoknak az egyébként dicséretes céloknak, amelyeket az új alaptörvény-javaslat e témában tartalmaz - értékeli.

A biztos közlése szerint az új alkotmány kormánypárti tervezete lényegében megszünteti a jövő nemzedékek országgyűlése biztosának intézményét; elveszi az Országgyűléstől a szakombudsmanok megválasztásának jogát, ezzel ők elvesztik függetlenségüket.

"A szakombudsmanok a szakmai és hivatali tekintélyükön kívül egyéb eszközökkel nem rendelkeznek a feladataik ellátására - éppen ezeket az eszközöket számolja fel a tervezet. Egyértelmű, hogy ezek a változtatások a szakombudsmanok működését ellehetetlenítik" - áll a közleményben.

  • kapcsolódó anyagok
KÖRNYEZETVÉDELEM
JOGALKOTÁS
OMBUDSMAN