Az Amnesty International szerint a romák elleni támadássorozattal vádolt négy férfi most kezdődő perének határozott üzenetet kell küldenie a társadalom számára, hogy a roma közösségeket meg kell védeni a rasszista indítékú erőszakos támadásoktól és zaklatásoktól, mint amelyek például Gyöngyöspatán történtek.

A jogvédő szervezet az MTI-hez eljuttatott pénteki közleménye hangsúlyozta: a magyar rendőrségnek és a hatóságoknak meg kell tenniük minden szükséges lépést, hogy védelmet nyújtsanak a rasszista erőszak áldozatainak. A jelen körülmények között a roma közösségek rasszista zaklatásoktól és erőszaktól való védelmének kell az egyik legfőbb prioritásnak lennie Magyarországon – vélekedett Barbora Cernusakova, az Amnesty International Magyarországgal foglalkozó kutatója.

Fontosnak tartja azt is, hogy az áldozatok és családjaik számára igazságot és jóvátételt szolgáltassanak. Ez azt is kifejezné, hogy a gyűlölet-bűncselekmények nem tolerálhatók Magyarországon – tette hozzá.
Az Amnesty International kitért arra: ez a konkrét nyomozás lezárult ugyan, azonban több roma szervezettel együtt úgy látják, hogy a magyar büntető-igazságszolgáltatás továbbra sem rendelkezik a megfelelő és szükséges módszerekkel a rasszista indíttatású bűncselekmények hatékony kivizsgálására. Az Emberi Jogok Európai Egyezménye és annak bírói gyakorlata alapján a magyar hatóságok kötelesek megtenni minden szükséges lépést, hogy felfedjék a rasszista indítékot, és megállapítsák, etnikai alapú gyűlölet vagy előítélet szerepet játszott-e egy bűncselekmény elkövetésében – olvasható a közleményben.

A jogvédő szervezet álláspontja szerint ez a romák ellen elkövetett bűncselekmény-sorozat traumatizálta és a további támadásoktól való állandó rettegésben tartotta a roma közösségeket.

Az Amnesty International aggodalmát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a rendőrség nem tesz meg minden lépést, hogy megakadályozza a romák ellen irányuló rendszeres zaklatást. A közleményben emlékeztettek arra: a Jobbik március 6-i felvonulása után három, magukat rendfenntartónak beállító, szélsőséges nézeteket valló csoport “járőrözött” Gyöngyöspatán, a helyi roma lakosságot folyamatosan zaklatva és megfélemlítve. A romákat többszörös rasszista támadás érte, és továbbra is félnek az esetleges jövőbeli zaklatásoktól. A szélsőséges csoportok azt is bejelentették, hogy április elsején Hajdúhadházra vonulnak.