A múlt hét csúcstalálkozóval és plenáris üléssel teletűzdelt programja után csendesebb napok elé néznek az európai intézmények. A héten Tanács – a magyarországi informális ülések mellett – egy formációban ülésezik, míg az EP-ben főként képviselőcsoport- ülésekre kerül sor. A héten eldől, hogy hároméves tárgyalásokat követően sikerül-e elfogadni a klónozott állatokból származó élelmiszerekre vonatkozó uniós szabályozást.

A Tanácsban a héten egy hivatalos, és két informális találkozóra kerül sor. Csütörtökön (2011. március 31.) Brüsszelben ül össze a Közlekedési, Telekommunikációs és Energiaügyi Tanács, amelyen ezúttal a tagállamok közlekedési miniszterei vesznek részt. A napirenden műholdas navigációval (az EGNOS és Galielo-programokkal), tengerészettel és légi közlekedéssel kapcsolatos kérdések szerepelnek. Gödöllő a héten a tagállamok oktatásért és kultúráért (2011. március 28.-29.) valamint demográfiáért és családügyért (március 31.- április 1.) felelős tárcavezetőit látja vendégül egy-egy informális miniszteri találkozóra.

A kulturális területért felelős miniszterek eszmecserét folytatnak a kultúra hozzájárulásáról az Európa 2020 Stratégia végrehajtásához, illetve a kulturális sokszínűség szerepéről ebben a folyamatban. Az oktatási miniszterek találkozójának célja a XXI. század kihívásainak megfelelni képes aktív állampolgárok oktatása, nevelése terén létező európai gyakorlatok megvitatása, kapcsolódva a 2011-es az Aktív Polgárságot Előmozdító Önkéntes Tevékenységek Európai Évéhez.

A családpolitikáért felelős miniszterek ülésén a résztvevők eszmét cserélnek az uniós demográfiai trendekről, az Európa 2020 stratégiáról a családok nézőpontjából, valamint tárgyalnak a családpolitikák demográfiai folyamatokra gyakorolt hatásáról is, különös tekintettel a tagállamok közötti jó gyakorlatok cseréjére. Az ülés lezárásaként Lengyelország bevonásával Trió Nyilatkozatot fogadnak el „A munka és a családi élet összeegyeztetésének hatásáról a demográfiai folyamatokra” címmel.

Ez utóbbi miniszteri találkozóhoz kapcsolódóan Andor László, az Európai Bizottság szociálpolitikáért felelős tagja pénteken mutatja be az Eurostat közreműködésével készített harmadik demográfiai jelentést, amely a legfrissebb adatokkal próbál rávilágítani arra, milyen intézkedéseket szükséges megtenniük a tagállamoknak a népesedési kihívások kezelésére.

Az Európai Parlamentben a héten képviselőcsoport- és bizottsági ülésekre kerül sor. A frakciók megvitatják a jövő heti plenáris ülés tervezett napirendi pontjait, köztük az múlt heti Európai Tanács ülésének eredményeit, a belső piac jövőjével kapcsolatos kérdéseket, valamint Izland és Macedónia csatlakozási tárgyalásainak állását.

Emellett az EP delegációja a többi uniós intézménnyel egyeztet az unió 2012-es költségvetéséről, valamint az úgynevezett „új élelmiszerekkel” kapcsolatos szabályozásról is. Utóbbi esetében már többször félbeszakadtak a tárgyalások a két társjogalkotó szerv között, mivel a Tanács nem fogadja el a Parlamentnek a klónozott állatok és utódaik húsából készített ételek teljes tilalmat szorgalmazó álláspontját. Míg az EP szerint a tagállamoknak tiszteletben kellene tartani a közvélemény klónozáshoz való hozzáállást, a tagállamok szerint a képviselőknek kellene belátniuk, hogy a klónozott állatok természetes úton világra jött utódainak teljes értékesítési tilalma kivitelezhetetlen és ellenkezhet a nemzetközi egyezményekkel. Az egyeztetőbizottságokra vonatkozó határidő miatt a mostani lesz az utolsó lehetőség, hogy a két intézmény megállapodásra jusson az 1997-ben született szabályozás módosításáról. A kérdésben 2008 óta nem tud megegyezésre jutni a tagállamok kormányait képviselő Tanács, a Bizottság és az Európai Parlament.