Átszervezi a kormány az egészségügyi szakmai háttérintézményeket. Az új gyűjtőintézmény, Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet létrehozása a közigazgatási egyeztetés utolsó fázisánál tart – jelentette be Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP), a tisztiorvosi intézményrendszer és a mentőszolgálat változatlan státuszban marad az egészségügyi háttérintézmények átszervezése során, és szintén megmarad a másodfokú hatóság szintjén az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal (EEKH). Komoly átszervezés várható viszont a szakmai háttérintézményeknél – közölte Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár kedden.

A nagy gyűjtő háttérintézmény, a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) kialakítása már megkezdődött, a közigazgatási egyeztetés utolsó fázisánál tart. A jövőben ez az intézmény foglalná magában az Egészségügyi Minőségfejlesztési és Kórháztechnikai Intézetet (EMKI), az Egészségügyi Stratégiai Kutatóintézetet (ESKI), az Országos Gyógyszerészeti Intézetet (OGYI), az Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézetet (ETI), valamint az Országos Szakfelügyeleti és Módszertani Központot (OSZMK).

A GYEMSZI-n belül létrehoznának egy finanszírozási központot és egy a technológiaértékelésért felelős szervezeti egységet, majd a jövőben ide csatlakozna az élelmiszerüggyel kapcsolatos hatósági tevékenység és az étrend-kiegészítők engedélyeztetésének felügyelete is. Ezzel rendeznék a joghézagok miatt kialakult, “visszaélésekkel tarkított világot” – fogalmazott az államtitkár. A GYEMSZI-hez kerülne továbbá az uniós programok menedzsmentje, valamint a betegéletűt szervezése.

Az ÁNTSZ önálló marad, de szervezeti felépítése átalakul

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szervezetileg önálló marad, de a belső struktúrája átalakul – közölte Paller Judit országos tiszti főorvos. Központi szerv marad az ÁNTSZ, azon belül pedig három egységet alakítanak ki. Így létrejön az Országos Közegészségügyi Központ (OKK), az Országos Népegészségügyi Központ (ONK) és az Országos Járványügyi Központ (OJK). Kovács Attila, helyettes országos tiszti főorvos arról szólt, hogy a kormányhivatalok felállása gyors cselekvést kényszerített ki belőlük. Mint elmondta, az eddigi irányítás és utasítás rendszere felbomlott, és az ÁNTSZ most már csak irányít, utasítani már nem tudnak.