Véglegessé vált a közmédiumok fölötti társadalmi felügyeletet gyakorló tizennégy tagú Közszolgálati Testület összetétele. A testület tagjai mostantól három éven át ellenőrizhetik a közmédia működését.

A tegnap kijelölt hat tag megnevezésével véglegessé vált a közmédiumok (MTV, Duna TV, Magyar Rádió, MTI) fölötti társadalmi felügyeletet gyakorló Közszolgálati Testület összetétele. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság szerdán délelőtt a budapesti Kossuth Klubban rendezte meg a médiatörvény által előírt nyilvános sorsolást azok között a szervezetek között, amelyek tagokat delegálhatnak a testületbe. Az összesen 14 tagú grémium az adminisztratív teendők elvégzése után rövid időn belül munkához láthat – hangzott el a sorsolást követően. A Közszolgálati Testület számára a hivatali hátteret a Közszolgálati Közalapítvány biztosítja, a delegált tagok mandátuma három évre szól.

A Közszolgálati Kódexben lefektetett közszolgálati célok és elvek teljesülését felügyelő testületbe önállóan delegálhatott tagot a négy történelmi egyház, valamint négy köztestület: a Magyar Tudományos Akadémia (MTA), a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB), a Magyar Rektori Konferencia (MRK) és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK). A nyolc szervezet a sorsolásig már megnevezte jelöltjeit. Eszerint az MTA Csépe Valériát, a MOB Kovács Istvánt, a MRK Dubéczi Zoltánt, a MKIK Radetzky Jenőt, a katolikus egyház Szikora Józsefet, a református egyház Kovács Barnabást, az evangélikus egyház Fábri Györgyöt, a Mazsihisz pedig Lőwy Juditot delegálta.

Ez a névsor egészült tegnap ki a további hat szervezet által delegált tag nevével. A megnevezett hat delegáló szervezet és az általuk megjelölt testületi tagok:

Községek, Kistelepülések és Kistérségek Országos Önkormányzati Szövetsége – Németh Györgyi Éva
Szerb Országos Önkormányzat – dr. Pavlov Milica
Kárpátaljai Magyar Diákok és Fiatal Kutatók Szövetsége – Seremet Sándor
Nagycsaládosok Országos Egyesülete  – dr. Kutassy Jenő
Fáy Károly Hallássérült és Fogyatékos Személyek Egyesülete – Mikesy György
Magyarországi Nemzetiségi Színházi Szövetség Egyesület – Gergely László